Makedonija spremna na prolaženje rješenja oko imena

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je njegova zemlja spremna na pronalaženje rješenja spora oko imena Makedonije koji truje odnose Skoplja i Atine gotovo dvadeset godina.

„Makedonija je spremna za pronalaženje rješenje spora o imenu jer je to u interesu naše zemlje“, rekao je Gruevski za vrijeme posjete selu Vevcani (na zapadu).

Premijer nije iznio više pojedinosti.„Nadamo se da će biti uloženo više napora kako bi se pronašlo rješenje i da će Grčka pokazati više volje o ovom pitanju ", rekao je Gruevski, prenijela je makedonska nacionalna agencija (MIA).

Grčka smatra ime Makedonija dijelom svoje nacionalne baštine i blokira međunarodno priznavanje svojih susjeda pod tim imenom.Ovaj spor, star kao i proglašenje nezavisnosti Makedonije iz bivše Jugoslavije u septembru 1991. godine, blokira i evropske aspiracije Skoplja.

Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od 2005. godine, ali još nije još otvorila pristupne pregovore, upravo zbog grčke blokade. Posredovanje Ujedinjenih nacija nije do danas dalo nikakve rezultate.