Kameron obećao da neće biti straha na ulicama Britanije

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je danas da neće biti "kulture straha" na britanskim ulicama.On je u obraćanju poslanicima britanskog parlamenta istakao da vlada "djeluje odlučno" na povratku javnog reda i mira nakon nemira koji su izazvali šokiranost u zemlji, ali i svijetu.

"Nećemo dozvoliti da nas pobijedi nekoliko nasilnika", rekao je Kameron.Britanski premijer je najavio preduzimanje oštrih mjera radi zaustavljanja novog nasilja, naglašavajući da su sve opcije na stolu, uključujući upotrebu vodenih topova i plastičnih metaka.

Policija je u Londonu od 6. avgusta, kada su počeli nemiri, uhapsila gotovo 900 ljudi, dok su iznesene optužbe protiv 371 lica.Više od 300 lica uhapšeno je u Vest Midlendu, a još stotinu u Mančesteru i Salfordu. Širom Engelske izvršeno je više od 1 000 hapšenja.U Birmingemu je služeno bdenje za tri lica koja su poginula nakon što ih je udario automobil dok su čuvali imovinu od napadača.

Nasilje je izbilo 6. avgusta uveče u Totenhemu, sjevernom predgrađu Londona, u znak protesta zbog ubistva 29-godišnjeg Marka Dugana od strane policije.Dugan je stradao u oružanom incidentu 6. avgusta, u okviru policijske operacije "Trozubac" tokom koje je vođena istraga o kriminalu u afričkim i karipskim zajednicama u gradu.