Sirijske snage nastavljaju akcije, režim sve izolovaniji


Sirijski grad pod opsadom vojske te zemlje danas je opet bio pod artiljerijskom vatrom, dok je režim predsednika Bašara Asada sve više izolovan i kritikovan u
međunarodnoj zajednici zbog brutalnih akcija protiv demonstranata.

U inteziviranim akcijama snaga bezbednosti juče su u gradu Dir el-Zur na istoku Sirije ubijena 42 lica. Očevici su rekli da ljudi toliko zaplašeni da nisu smeli da vode povređene u državne bolnice.

Međunarodna zajednića snažno je osudila akcije sirijskog režima, uvevši sankcije i tražeći hitan prekid napada. Francuska i Nemačka su ponovo osudile akcije sirijskih snaga, ali su se i arapske zemlje i susedi Sirije pridružili kritikama akcija koje su intezivirane pred sveti mesec ramazan.

Saudiska Arabija je povukla svog ambasadora iz Damska, a nakon toga i Kuvajt i Bahrein.

Saudijski kralj Abdulah je oštro kritikovao vlasti u Siriji i pozvao ambasadora iz Damaska na konsultacije.

Kralj Saudijske Arabije, koja je i sama poslala vojsku za gušenja demonstracija u Bahreninu, zatražio je "kraj krvoprolića".

Arapska liga, koja broji 22 ćlana i koja se do sada nije oglašavala, juće je saopštila da je uznemirena zbog situacije u Siriji i zatražila hitno okonćanje nasilja.

Sirijski provladin list Al-Vatan celu na naslovnoj strani piše da saopštenja iz Saudijske Arabije i Arapske lige zanemaruju "ekstremističke i terorističke grupe koje su pokušale da razbiju jedinstvo Sirije".