Rasmusen: NATO neće slati kopnene snage u Libiju

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da zapadna vojna alijansa nije spremna da u Libiju uputi kopnene snage.

"To nije nikakva opcija za NATO. Nismo spremni da šaljemo kopnene snage tamo. U dobu poslije Gadafija ne vidimo nikakvu veću ulogu NATO-a u Libiji. Tu treba vodeću ulogu da preuzmu UN", rekao je Rasmusen u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Govoreći o vojnoj intervenciji u Libiji, Rasmusen je ocijenio da je NATO napravio suštinski napredak.

"Uništili smo ili oštetili više od 2.400 vojnih ciljeva. Spriječili smo masakr nad civilnim stanovništvom i uspješno smo primijenili mandat UN-a. Iz vojne perspektive, operacija je do sada bila uspješna, ali, naravno, ne postoji nikakvo vojno rješenje za Libiju. Ono što nam treba jeste politički proces u kome će Muamer al Gadafi predati vlast i osloboditi put za miroljubiv prelazak", naglasio je on.

Rasmusen je, upitan kada očekuje da će Gadafi odustati od otpora, naveo da ne želi da spekuliše o rokovima.

"Međutim, mogu reći da ćemo nastaviti sve dok ne budu dostignuti vojni ciljevi, a to je potpuno okončanja napada na civile, povlačenje snaga Gadafija u kasarne i pun pristup humanitarne pomoći cijeloj zemlji. Kada to bude urađeno, možemo reći da je misija ispunjena", rekao je je on, dodaviš da NATO ima sva potrebna sredstva za uspješnu akciju.