"Fukušima 1" i dalje nestabilna

Dim se i dalje uzdiže iznad dva bloka japanske nuklearne centrale "Fukušima". U drugom reaktoru bazen sa iskorišćenim šipkama nuklearnog goriva blizu ključanja.
Pretpostavlja se da je to uzrok doma koji od ponedeljka izbija iz drugog bloka nuklearne elektrane.

Ukoliko voda iz bazena bude isparila, šipke goriva ostaće na suvom, što znači opasnost od novog ispuštanja radijacije u okolinu. Istovremeno, nastavljaju se napoti na hlađenju pregrejanih reaktora.

Inženjeri kompanije "TEPCO" su uspjeli da spoje električne kablove sa pet od šest reaktora u elektrani. Za sada na strujni izvor nije povezan jedino reaktor 3.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je u međuvremenu da je na 20 kilometara od kompleksa "Fukušima - Daići" zabilježena radijacija koja je 1.600 puta veća od normalnog nivoa.

Vlada je ranije naredila evakuaciju u krugu poluprečnika 20 kilometara od nuklearke i upozorila ljude koji žive na rastojanju između 20 i 30 kilometara od elektrane da ostanu u kućama.

Istovremeno u morskoj vodi u njenoj okolini izmjereni su povišeni nivoi radioaktivnih supstanci. Jedan zvaničnik Međunarodne agencije za atomsku energiju(IAEA) ocijenio je da će okean biti sposoban da apsorubuje višak radijacije bez posljedica.