Bundestag pohvalio početne korake Crne Gore kao EU

Početni koraci Crne Gore u ispunjavanju sedam kriterijuma Evropske komisije ohrabruju i osmišljeni su na pravi način, ocijenili su danas predstavnici njemačkog Bundestaga.

U razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem, oni su čestitali Crnoj Gori sticanje statusa kandidata.

"Donijeta je dobra odluka, jer ste kao zemlja, pokazali da kvalitetno radite i postižete dobre rezultate, iako vas čeka još dodatnog posla", rekao je član Odbora za pitanja EU Mihael Štibgen,saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Crnogorski premijer Igor Lukšić naveo je da je evropska agenda jedan od ključnih prioriteta Vlade i istakao spremnost da se dodatno ojačaju svi kapaciteti kako bi za početak pregovora dobili podršku svih članica EU.

"Iako se usvajanje Akcionog plana očekuje polovinom narednog mjeseca, Vlada radi na ispunjavanju kriterijuma Evropske komisije, otvorena je javna rasprava, kojoj sam dao lični doprinos, konsultacijama sa predstavnicima svih sfera društva", naveo je Lukšić.

On je ukazao na aktivnosti koje će unaprijediti pitanje medijskih sloboda u Crnoj Gori i značajne iskorake u pogledu dekriminalizacije klevete, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, primjeni Zakona o antidiskriminaciji i otvorenost Vlade za saradnju sa civilnim sektorom.