Hrvatska uputila zahtev za izručenje Sanadera

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je u ponedeljak posle podne austrijskim vlastima zahtev za izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera koji se nalazi u pritvoru u Salcburgu.

Uz taj zahtev, kako je ranije i najavljeno iz resornog ministarstva, u Austriju su prosleđeni i drugi dokumenti o izručenju.

Zahtev je upućen na osnovu međudržavnog ugovora između bivše SFRJ i Austrije iz 1982. koji se na osnovu sukcesije primenjuje u odnosima Hrvatske i Austrije.

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić izjavio je u ponedeljak da je postupak ekstradicije pokrenut i da sve ide svojim tokom.

On je novinarima rekao da bivšem premijeru nije blokirana samo imovina navedena u njegovoj imovinskoj kartici nego i imovina njegove uže i šire porodice, do koje je tužilaštvo došlo u istrazi vođenoj poslednjih nekoliko meseci.

Bivši premijer Ivo Sanader uhapšen je u petak na naplatnoj rampi na autoputu kod Salcburga, a istražni sudija u tom gradu mu je odredio 14-dnevni pritvor. Sanader je u nedelju ponovo pred istražnim sudijom rekao da se ne oseća krivim za optužbe iz Hrvatske i da nije bio u bekstvu.

Bivši premijer tereti se za udruživanje za počinjenje krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencije Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.