AIG vraća ključni dug Federalnim rezervama SAD

Američki konglomerat za osiguranje AIG učinio je ključni korak ka vraćanju spasilačkog zajma koji je u jednom trenutku vrijedeo 182 milijarde dolara - najviše
u svjetskoj finansijskoj krizi.

Kompanija je saopštila da će vratiti dug Federalnoj rezervnoj banci Njujorka što će vladi SAD omogućiti da proda svoje akcije u AIG-u.Kao dio posla, udio države u vlašnistvu kompanije će privremeno porasti sa 80 na 92 odsto.

Na vrhuncu finansijske krize, njujorška Federalna rezervna banka dala je 91 milijardu dolara kredita AIG-u. Do početka ovog meseca AIG je dugovao oko 21 milijardu dolara.

AIG je postala simbol ekscesnog kockanja na Wall Street tokom krize koja se razbuktala krajem 2008. Kompanija je prodavalazaštitu protiv gubitaka na hipotekama i drugim rizičnim ulaganjima.Kada je vrijednost tih dobara pala AIG nije mogla da pokrive gubitke.

Vlada je očekivala da će skupo platiti za ulaganja u AIG. Budzetski ured Kongresa prošlog meseca je objavio da će spasavanje konglomerata koštati poreske obveznike 14 milijardi dolara.

Sada je u izgledu zmašan profit. Svoj udeo u AIG ministrastvo finansija će pretvoriti u 1,66 milijardu akcija u vrednosti od 70,09 milijardi dolara.

Posle prodaje, ministarstvo će naplatiti 47,5 milijardi dolara kolikosad ima uloženo u AIG, uz dodatne 22 milijarde dolara koje će AIG pozajmiti da izmiri svoje obaveze prema njujorškim Federalnim rezervama.