Neizvestan ishod australijskih parlamentarnih izbora

Rezultat parlamentarnih izbora koji su održani u nedelju u Australija će možda biti toliko tesan, da će po prvi put posle više od 50 godina u ovoj zemlji vlada zavisiti od glasova nezavisnih poslanika.

Premijerka Džulija Džilard (Julia Gillard), prva žena na čelu australijske vlade koja je na vlast došla pre dva meseca posle prevrata u vladajućoj Laburističkoj partiji, rekla je u subotu da će ostati na čelu zemlju u "predstojećim nespokojnim danima" dok traje brojanje glasova.

Na internet stranici australijske izborne komisije saopšteno je u nedelju rano ujutro po lokalnom vremenu da bi laburisti i konzervativna Liberalna partija mogli imati po 71 mesto u parlamentu s 150 poslanika.

Džilard je rekla da će njena partija nastaviti da se bori za obrazovanje vlade, dok je šef liberala Toni Ebot (Tony Abbot) rekao da će odmah početi pregovore s nezavisnim poslanicima da bi obrazovao vladu.

Analitičari kažu da glavne tačke australjske spoljne politike, neće biti promenjene bez obzira ko obrazuje vladu, jer obe glavne partije imaju slične stavove.

Među aktuelnim pitanjima unutrašnje politike su azilanti, zdravstvena zaštita i klimatske promene.