Mediji tvrde da je Janša osumnjičen u aferi "Patria"

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša jedan je od osumnjičenih u korupcijskoj aferi "Patria" čija je istraga u Sloveniji pred završetkom, tvrde neki slovenski mediji.

Prema navodima portala slovenske televizije, protiv Janše neslužbeno još nije podignuta optužnica nego je kriminalistička policija protiv njega podigla kaznenu prijavu, i to zbog sumnji da je kao predsjednik vlade zlorabio službeni položaj i "nezakonito primao darove".

Janša je za mariborski list "Večer" izjavio da do sada nije primio nikakvu optužnicu vezanu uz taj slučaj.

Ljubljanski tjednik "Mladina" tvrdi međutim u svom novom broju da je istraga u Sloveniji o aferi "Patria", koja se inače vodi i u Austriji i Finskoj, već završena. Kako tvrdi tjednik, istražna sutkinja navodno je napisala i sudu predala prijedlog optužnice koja se odnosi na Janšu, što državno odvjetništvo nije potvrdilo ni opovrglo.

Prema tvrdnjama "Mladine", Janšu u slučaju korupcijske afere "Patria" u istrazi kompromitiraju podaci nađeni u računalu jednog od njegovih nekadašnjih suradnika. Oni navodno svjedoče da je Janša kao predsjednik vlade u vrijeme vođenja pregovora s finskim proizvođačem vojne opreme kod kojega je slovenska vojska naručila oklopna vozila u vrijednosti 278 milijuna eura, znao za dogovor da se dio provizije upotrijebi za financiranje dvaju besplatnih tjednika kojima se pred parlamentarne izbore 2008. godine promovirala njegova Slovenska demokratska stranka.