Gejts najavio veliko smanjenje vojnog budžeta SAD


Američka vlada je najavila veliko smanjenje vojnog budžeta u cilju uštede više milijardi dolara, javljaju danas svetski mediji.

Američki ministar odbrane Robert Gejts (Gates) je na noćašnjoj konferenciji za novinare u Vašingtonu najavio i ukidanje jednog od deset američkih komandnih štabova koji se bavi obukom svih rodova vojske.

Gejts je rekao i da će Pentagon naredne godine smanjiti ugovore sa privatnim sektorom za 10 odsto i da će ograničiti ukupan broj generala i admirala.

Američki sekretar odbrane je objasnio da su te uštede neophodne zbog obnove oružanih snaga posle višegodissnjih ratova u Iraku i Avganistanu.

"Zadatak pred nama nije da smanjimo visok nivo ulaganja u odbranu već da značajno smanjimo velika prekoračenja planiranih troškova i da tako dobijenu uštedu usmerimo u poboljšanje strukture i u modernizaciju vojnih snaga", rekao je Gejts.

SAD imaju najveći vojni budžet na svetu i, prema nekim procenama, očekuje se da će Pentagon samo tokom ove godine potrošiti 700 milijardi dolara.