Vlada Srbije: MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje o nezavisnosti Kosova


Vlada Srbije usvojila izvještaj pravnog tima prema kome Međunarodni sud pravde nije odgvorio na suštinsko pitanje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

U izveštaju se zaključuje da sud u Hagu nije legalizovao etnički motivisanu secesiju Kosova.Vlada je konstatovala i da od Međunarodnog suda pravde Srbija nije dobila pomoć u trenutku kada je međunarodno pravo ugroženo na njenu (Srbije) štetu.

Na konferenciji za novinare poslije vanredne sjednice Vlade posvećene mišljenju MSP-a, premijer Mirko Cvetković je rekao da Vlada ostaje privržena očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uz upotrebu svih diplomatskih i pravnih sredstava.

On je dodao da je Vlada potvrdila sve ranije odluke državne politike zasnovane na odlukama parlamenta i najavio da će Srbija svoje stavove braniti i na debati u Ujedinjenim nacijama.

Cvetković je najavio da će Vlada parlamentu predložiti usvajanje jednog, kako je rekao, političkog akta za koji veruje da će obezbjediti jedinstvo svih političkih aktera na očuvanju države.