Suđenje Miladinu Kovačaviću odloženo za septembar


Suđenje Miladinu Kovačeviću, optuženom za nanošenje teških telesnih povreda američkom studentu Brajanu Štajnhaueru, odloženo za 13. septembar.

Suđenje je odloženo zbog izostanka drugooptuženog bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku, Igora Miloševića, kao i nedolaska Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića.

Na optuženičkoj klupi, pored Kovačevića, bio je bivši konzul Slobodan Nenadović, a predsednica sudskog veća Ivana Ramić upozorila ih je da će na sledećem pretresu biti dužni da iznesu odbranu čak i ukoliko se njihovi branioci ne pojave, pošto za krivična dela za koje su optuženi prisustvo advokata, po zakonu, nije obavezno.

Kovačević je prethodno rekao da ne želi da iznese odbranu bez prisustva svog advokata.Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2. marta optužnicu protiv Kovačevića zbog napada na Štajnhauera, koji je američki državljanin, 4. maja 2008. godine u Okrugu Brum u SAD.

Kovačeviću se na teret stavlja i da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave jer je 9. juna 2008. u Beogradu na aerodromu "Nikola Tesla" neistinitu javnu ispravu, putni list, upotrebio kao pravu i pokazao na uvid pripadnicima pogranične policije MUP-a Srbije prilikom pasoške kontrole.

Milošević i Nenadović optuženi su zbog sumnje da su 8. juna 2008. godine u prostorijama generalnog konzulata Srbije u Njujorku prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavili korist Kovačeviću i omogućili mu da napusti teritoriju SAD.

Na taj način pomogli su mu da izbegne vođenje krivičnog postupka pred pravosudnim ogranima SAD po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu.Kovačević se tereti da ih je s umišljajem na to podstrekao, pa je optužen i za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Posle tuče u studentskom klubu u kojoj je nastradao Štajnhauer, Kovačević je uhapšen u SAD, a posle mesec dana pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara, koju je za njega položilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije preko konzulata u Njujorku.

Nenadović i Milošević sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD pobegne u Srbiju, nakon što je pušten iz pritvora, tako što su mu izdali privremenu putnu ispravu.

Američki državni tužilac formalno je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom aprila prošle godine, posle dogovora sa Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova liječenja njihovog sina.