Abas poziva SAD da intervenišu kod Izraelaca

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas tražiće od američke administracije da interveniše kod Izraelaca da bi se zaustavio sporni plan rušenja 22 palestinske kuće u istočnom Jerusalimu, rekao je danas jedan palestinski zvaničnik.

Glavni palestinski pregovarač Saab Erakat koji prati Abasa u posjeti Jordanu, rekao je da je Abasova poruka amerikancima preneta jutros. Sjedinjene Države izrazile su "zabrinutost" zbog jučerašnjeg odobrenja gradske uprave Jerusalima da se, u okviru kontrovrznog projekta, sruše 22 palestinske kuće u istočnom dijelu grada.

Odobrenje izgradnje izraelskog turističkog centra uz rušenje palestinskih kuća podigla je napetost u podeljenom Jerusalimu. U sjedištu Palestinske uprave Ramali Abasov portparol ocjenio je da ta odluka predstavlja "vraćanje izraelskoj politici stvaranja prepreka američkim naporima za unapređenje indirektnih pregovora" između Palestinaca i Izraelaca i pozvao SAD da hitno reaguje na te "provokacije".

Izrael je proglasio Jerusalim svojim vječnim glavnim gradom dok Palestinci žele da istočni deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.