SAD dale rok BP-u da nađe način za zaustavljenje nafte

Američke vlasti su naložile naftnoj kompaniji Britiš petroleum (BP) da do kraja ovog vikenda odredi kako će smanjiti izlivanje nafte iz svoje bušotine na dnu Meksičkog zaliva.

U pismu objavljenom u subotu upućenom zvaničnicima BP, načelnik američke Obalske straže, kontra-admiral Džejms Votson je izrazio nezadovljstvo brzinom rada na suzbijanju isticanja nafte i zatražio od kompanije da saopšti kako će u predstojećim danima ubrzati rad.

"Uviđajući složenost ovog izazova, mora se uložiti svaki napor da se proces ubrza", naveo je Votson u pismu Dagu Satlsu (Doug Suttles), glavnom operativnom direktoru BP.

BP je do sada pokušao nekoliko metoda za suzbijanje isticanja nafte. Najnoviji je postavljanje poklopca na deo cevi bušotine na morskom dnu. Time se hvata i do brodova-tankera bezbedno prenosi 2,46 hiljade tona nafte dnevno, ali velika količina i dalje izmiče i razliva se u more.

Naučnici računaju da je u Meksički zaliv od 20. aprila, kada je ekslodirala naftna platforma, isteklo između 151 hiljade i 413 hiljada tona nafte, izazivajući najtežu ekološku nesreću u istoriji SAD.

Votson je u novom pismu izrazio zabrinutost da kompanija BP nije angažovala sva sredstva i ukazao da BP u narednih 48 sati mora naći dodatne mogućnosti za zaustavljanje isticanja nafte. Portparol BP je rekao da je kompanija primila pismo i da će odgovoriti što je pre moguće.

Predsednik SAD Barak Obama bi u ponedeljak i utorak trebalo da poseti Obalsku stražu u Meksičkom zalivu, a u subotu je, u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, pokušao da ublaži međudržavni politički i ekonomski problem nastao zbog oštrog američkog odnosa prema BP, kazavši da njegovo nezadovoljstvo zbog izlivanja nafte u Meksicckom zalivu nije upereno protiv Velike Britanije.