Kuba oslobađa sedmoricu političkih zatvorenika

Kubanski politički zatvorenik Arijel Sigler, koji je postao paraplegičar nakon hapšenja 2003, biće pušten na uslovnu slobodu, dok će još šestorica političkih zatvorenika biti prebačeni u zatvore bliže mjestu stanovanja, saopštila je kubanska katolička crkva.

"Vlasti su večeras obavijestile kardinala Haimea Ortegu nadležnog za Havanu da će tokom današnjeg dana šetorica zatvorenika biti prebačena u mesta u kojima su stanovali", navodi se u saopštenju biskupije Havane.

"Istovremeno smo dobili informacije da će Arijel Sigler Amaja", 46-godišnji zatvorenik koji je od 2009. u jednoj havanskoj bolnici biti "pušten na uslovnu slobodu" iz zdravstvenih razloga, navodi se u saopštenju, ali se ne precizira kada će Sigler biti pušten.

Šestorica kubanskih zatvorenika, koji su od 2003. u zatvoru zbog "saradnje" sa SAD, već su početkom meseca prebačeni u zatvore koji su bliži niihovim porodicama. Takva odluka je donesena nakon razgovora kardinala Ortege s kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom.

Među zatvorenicima koji će biti oslobođeni je i Hektor Maseda, suprug Laure Polan predvodnice grupe "žene u bijelom" koju čine supruge i majke političkih zatvorenika.

Odluka o oslobađanju zatvorenika donesena je uoči posjete Kubi sekretara Vatikana Dominika Mambertija, koji će u toj zemlji boraviti od 15. do 20. juna.