Podignuta optužnica za ratni zločin u Čajniču


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milutina Kornjače, Milorada Živkovića i Duška Tadića tri osobe za zločine protiv čovečnosti u Čajniču. Sva trojica se nalaze u pritvoru.

Oni su osumnjičeni da su za vreme rata u BiH, od polovine aprila 1992. do kraja maja 1992. godine učestvovali u sveobuhvatnom i sistematskom napadu na civile Bošnjake.

"Posledice napada su da je civilno bošnjačko stanovništvo protivzakonito zatvarano, ubijano, deportovano ili prisilno preseljeno, mučeno i podvrgnuto drugim nečovečnim delima slične prirode koja su učinjena u nameri nanošenja velike patnje ili ozbiljne ili fizičke povrede ili narušenja zdravlja", navodi
Tužilaštvo BiH.

Dodaje se i da su njih trojica 19. maja 1992. godine učestvovali u ubijanju 11 civila u Lovačkom domu pucanjem iz automatskih pušaka i aktiviranjem ručnih bombi u Lovačkom domu.

Milun Kornjača je bio komandant paravojne jedinice "Plavi orlovi", Milorad Živković - načelnik Stanice javne bezbednosti Čajniče i član Kriznog štaba, a Duško Tadić pripadnik paravojne jedinice "Plavi orlovi".