Incko zakasnio u Sijekovac zbog rasporeda letova


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zbog rasporeda letova i nemogućnosti ranijeg dolaska nije mogao od samog početka da se pridruži delegaciji predsjednika Hrvatske Ive Josipovića tokom njegove posjete Republici Srpskoj i BiH i izrazi pijetet žrtvama u Sijekovcu, saopšteno je iz OHR -a.

Reagujući na negodovanje Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda zbog nedolaska visokog predstavjnika u Sijekovac, iz OHR-a ističu da je Incko želio da izrazi pijetet prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, te da ga je zbog nemogućnosti njegovog dolaska, u Sijekovcu predstavljao njegov zamjenik i šef banjalučke kancelarije OHR-a Kris Benet, koji je položio vijenac u njegovo ime.

U reagovanju se navodi da je visoki predstavnik skratio svoj boravak u SAD kako bi se u nedelju pridružio Josipoviću, što mu je iz objektivnih razloga bilo onemogućeno.

Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda negodovalo je zato što Incko juče nije došao u Sijekovac da se, zajedno sa Josipovićem i visokim funkcionerima Republike Srpske, pokloni srpskim žrtvama ubijenim u agresiji Hrvatske na opštinu Brod 1992.godine.

U saopštenju ovog udruženja podsjeća se da se Incko samo dva sata kasnije poklonio Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u proteklom ratu u BiH, u Kozarcu i Briševu.