BiH: Na sudjenju za genocid prikazan video zapis

Na suđenju četvorici policajaca optuženih za genocid u Srebrenici Tužilaštvo BiH prikazalo je danas videozapis o dešavanjima u tom gradu u julu 1995. godine - prenio je BIRN.

Snimci su zabilježeni u periodu od 10. do 13. jula 1995., kada su snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu. Na videozapisu su prikazani Bošnjaci koji su se skrivali u šumama u okolini Srebrenice, kao i njihovo zarobljavanje. Dokumentarni videosnimak prikazuje i Zemljoradničku zadrugu u Kravici, ispred koje se vide tijela ubijenih Bošnjaka, kao i dva parkirana autobusa.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Jevića zvanog “Staljin”, Mendeljeva Đurića zvanog “Mane”, Gorana Markovića i Neđu Ikonića da su od 10. do 19. jula 1995. godine s drugim pripadnicima vojske i policije sudjelovali u “sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu” čiji cilj je bilo protjerivanje žena i djece te ubijanje muškaraca iz Srebrenice.

Branioci optuženih su se usprotivili uvođenju ovog videozapisa, smatrajući da je film montiran te da se zbog same autentičnosti ne može uvrstiti kao dokaz.