Prekid letova u Evropi još 2 dana?


Zbog velikog oblaka pepela koji se podigao usled vulkanske erupcije na Islandu zatvoren je vazdušni prostor u osam država na severu Evrope, a ovakvo stanje moglo bi da potraje još dva dana, saopštila je Evropska organizacija za bezbednost avionskog saobraćaja.

Mera zatvaranja vazdušnog prostora proglašena je u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Britaniji, Irskoj, Belgiji, Holandiji i Francuskoj.

Vulkanski pepeo sadrži sitne čestice stakla i kamenčice koji mogu da oštete avionske motore. Islandski vulkanolozi izjavili su da erupcija postaje sve jača.

Stručnjaci kažu da bi pepeo mogao da predstavlja smetnju za avionski saobraćaj u narednih šest meseci, ukoliko se erupcija nastavi.

Procenjuje se da će aviokompanije širom sveta pretrpeti veliku finansijsku štetu čak i ako prekid bude kratkotrajan, pošto je na aerodrima danas ostalo blokirano nekoliko stotina hiljada ljudi.

Vulkanska erupcija počela je pre dva dana, drugi put u poslednjih mesec dana. Islandski vulkan izbacio je pepeo na visinu od 11 kilometara.

Naučnici kažu da pepeo ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi, jer se oblak podigao na veliku visinu.