Sedmica u slikama

Meksiko - Maske obavezne - Preko 150 mrtvih, 2000 oboljelih u Meksiku, i još 700 u svijetu - to su podaci vezani za tzv. gripu A. U nedjelju veče je saopćeno da pandemija pokazuje prve znakove smirivanja.

Crna Gora - Maske i u Podgorici - Svi zaposleni podgoričkog aerodroma su obavezni nositi maske i rukavice da bi se zaštitili od eventualnog virusa.

Rusija - Drugačije maske - Učesnici nacionalističkog marša u Rusiji su za svoj dan protesta odabrali 1.maj. Svi su nosili maske skrivajući identitet.

Turska - Sedam policajaca ranjeno - Policija u Istanbulu tvrdi da je jedan ekstremni ljevičar ranio sedam policajaca koji su imali nalog da pretraže njegov stan.

Gruzija - Pala zgrada - Petokatnica u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, jednostavno se srušila. Da ironija bude veća, u zgradi su stanovali učesnici reality show-a tamošnje televizije pod nazivom ¨Akademija Zvijezda¨.

Bosna i Hercegovina - Sajam knjige - U Sarajevu je prošle sedmice održan tradicionalni medjunarodni XXI sajam knjige.

Rusija - Premijerka Ukrajine u Moskvi - Yulia Timoshenko i Vladimir Putin, premijeri Ukrajine i Rusije, razgovarali su u Moskvi o ¨ekonomskoj suradnji¨. Iza ove fraze krije se strateška bitka za Ukrajinu izmedju Rusije i EU.

Armenija - Pretučen novinar - Urednik agencije ¨Armenija danas¨, Argishti Kiviryan, teško je pretučen u Yerevanu.

Irak - Ponovo bombe - Tri uvezane eksplozije u Sadr City-ju odnijele su 50 života.

Pakistan - Mrtvi i u Karachiju - Dvadeset tri osobe su poginule u sukobima izmedju naoružanih grupa u Karachiju.

Pakistan - Molitva za mir - Gradjani Karachija, grada sa 16 milijuna ljudi, su palili baklje na ulicama tražeći mir i prestanak borbi.

Pakistan - Protest za mir - Pakistanska vojska je odlučila da pokrene ofanzivu protiv talibanskih ekstremista. Mnogi su protestom iskazali svoje neslaganje sa radikalnim potezima Talibana u ovoj državi.

Holandija - Auto probilo sigurnosne blokade - Kraljevska obitelj u Holandiji je bila šokirana kada je vidjela auto koje je probilo sigurnosni koridor i udarilo u obližnji ulični stub. Vozač je poginuo.

Kosovo - NATO u Mitrovici - Belgijski vojnici patroliraju ulicama Mitrovice. Nekoliko stotina gradjana srpske nacionalnosti su protestirali zato što su Albanci počeli da obnavljaju svoje uništene kuće.

Azerbejdžan - Terorizam - Na azerbejdžanskoj akademiji, koju pohadja dosta stranaca i koja je u regionu poznata po školovanju stručnjaka za naftu, pojavio se naoružani muškarac i hladnokrvno, bez povoda ubio 13 ljudi.

Srbija - Protesti radnika - Recesija je već ranije stigla do Srbije, koja pokušava dogovoriti zajam sa medjunarodnim monetarnim fondom. U medjuvremenu, protesti radnika su sve češći.

Iran - Žena kandidat za predsjednika - Bivša članica iranskog parlamenta Rafat Bayat, odlučila je da se kandidira na predsjedničkim izborima u Iranu. Iako nema nikakvih izgleda na junskim izborima, već je sama njena kandidatura bila uspjeh.