Svijet u 2008. godini u izboru RSE

Globalna ekonomska kriza - Stručnjaci ekonomsku krizu, koja je dobila puni zamah 2008. godine, upoređuju sa onom nazvanom ¨velika depresija¨. Samo je u SAD tokom studenog ove godine posao izgubilo 500.000 ljudi. U čitavom nizu zemalja je došlo do kolapsa banaka, lideri 20 najjačih ekonomskih zemalja su na samitu u New Yorku usvojili zajedničke principe izlaska iz krize ali niko nema sumnje da će prije nego li stvari postanu bolje prvo postati - lošije.

Izbor Baraka Obame za predsjednika SAD - Prije samo dvije godine svega je polovica Amerikanaca uopće i čula za ime Barak Obama. Ali, 4. studenog su građani SAD odlučili da je vrijeme za promjene. Prvi put je za predsjednika izabran jedan Amerikanac afričkog porijekla. Barak Obama će se 20. siječnja 2009., kada preuzima dužnost, suočiti sa dva rata, ekonomskom krizom te do sada nezabilježenim padom ugleda SAD u svijetu.

Rusko - Gruzijski rat - Iako se zvaničnici, a takođe i mnogi analitičari, spore oko toga ko je u stvari počeo rat u kolovozu, svijet je ostao zatečen žestokom reakcijom Rusije. Prvo time da je sa svojim tenkovima došla na 25-30 kilometara daleko od Tbilisija, a zatim jednostranim priznanjem neovisnosti dvije gruzijske pokrajine - Abhazije i Južne Osetije. Jedina zemlja koja se za sada pridružila Rusiji je - Nikaragva. Krajem godine je Rusija otkazala i gostoprimstvo misiji OSCE-a.

Kosovo proglasilo neovisnost - Kosovo je 17. veljače proglasilo neovisnost. Do sada je priznanje stiglo od 53 države svijeta. U Prištini kažu da ih kao neovisnu državu tretiraju najjače i najuticajnije zemlje, u Beogradu smatraju da je to tek trećina članica UN-a. Krajem godine na Kosovu je sa policijsko pravosudnom misijom počela Evropska unija - EULEX.

Novi predsjednik Rusije - Početkom ožujka je za predsjednika Rusije izabran Dimitri Medvedev. Odmah nakon izbora je za premijera postavio Vladimira Putina za kojeg svi tvrde da i dalje drži stvarnu vlast. U studenom je ruska Duma usvojila ustavne promjene po kojima je mandat predsjednika produžen sa 4 na 6 godina. Promatrači smatraju da se time daje mogućnost premijeru Putinu da se vrati na dužnost predsjednika i vodi Rusiju u narednih 12 godina.

Teroristički napad u Mumbaiu - Pri kraju studenog 10 terorista je u Indiji koordinirano napalo nekoliko važnih objekata među kojima i dva najluksuznija hotela. Ubijeno je 160 ljudi. Napad je naglo pogoršao odnose između Indije i susjednog Pakistana gdje su se teroristi obučavali. Studenti, članovi raznih društvenih organizacija i građani zapaljenim svijećama odali su počast žrtvama i iskazali svoj protest zbog terorizma.

Porast nasilja u Afganistanu - Razne zemlje u Afganistanu sada imaju 65.000 vojnika, a SAD još dodatnih 30.000. Po izvorima Ujedinjenih naroda, u Afganistanu je 2008. godine poginulo 4.000 ljudi, od čega su jedna trećina bili civili. Međunarodni Savjet za sigurnost i suradnju tvrdi da Talibani dokazuju svoje stalno prisustvo na čak 72% teritorije zemlje. U 2009. godini se očekuje dolazak dodatnih 20.000 vojnika iz SAD.

Porast cijena hrane - Porast cijena hrane je, po podacima Ujedinjenih naroda, na listu gladnih dodao još 75 milijuna ljudi. Tako je broj ljudi u svijetu koji gladuju skoro dostigao jednu milijardu. Time je cilj da se do 2015. godine iskorijeni glad postao još nedostižniji. Cijene hrane su bile uzrok protesta širom svijeta, od Egipta do Indije, od Uzbekistana do Gruzije.

Ljetne Olimpijske igre u Pekingu - Bile su to prve Olimpijske igre organizirane u Kini. Junak igara bio je Michael Phelbs, plivač SAD, koji je osvojio osam zlatnih medalja - rekord do sada nezabilježen u povijesti igara. Svečano zatvaranje održano je na Nacionalnom stadionu ili kako ga još zovu ¨Ptičije gnijezdo,¨ uz spektakularni vatromet.

Uhapšen Radovan Karadžić - Nakon 13 godina skrivanja, uhapšen je Radovan Karadžić, jedan od dvojice najtraženijih optuženika za ratne zločine. Mnogi su ostali šokirani činjenicom da je Karadžić radio u Beogradu i javno se pojavljivao pod lažnim identitetom - Dragan Dabić, stručnjak za alternativnu medicinu.