Sulji Karajiću 18 godina zatvora zbog zločina u Bihaću

Sud u Sarajevu danas je, zbog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila u okrugu Bihać ,na 18 godina zatvora osudio Sulju Karajića.

Karajićh je kao pripadnik Petog korpusa Armije BiH osuđen za ubistva, nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, nanošenje povreda tjelesnog integriteta nad civilima i bivšim pripadnicima takozvane Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Karajić je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen na 14, a zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na 11 godina zatvora, pa mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora.

On je optužen za ubistvo Amira Karajića u augustu 1994. godine, kao i za ubistvo još jednog pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosne.

Osuđen je i zbog toga što je u decembru 1994. godine privodio i naredio podređenima da privode civile za koje je pretpostavljao da podržavaju ideju Autonomne pokrajine Zapadna Bosna u prostorije osnovne škole u Todorovskoj Slapnici, gde su neki ubijeni, a neki podvrgnuti torturi.