Kirgistan će produžiti najam baze Manas SAD


Premijerka kirgistanske prelazne vlade Roza Otunbajeva izjavila je da će njena vlada produžiti najam američkoj vojnoj bazi Manas, ključnoj za vojne operacije SAD u Avganistanu.

Otunbajeva je u intervjuu za agenciju AP navela da će njena vlada omogućiti automatsko produženje američkog najma Manasa, kada postojeći jednogodišnji ugovor istekne u julu. Ona, međutim, nije precizirala na koje vrijeme će biti produžen najam.

Američka vojna baza u Manasu, na međunarodnom aerodromu u kirgistanskoj prijestonici Biškek, tranzitna je tačka za američke trupe koje idu u
Avganistan, a u njoj se i ratni vojni avioni SAD pune gorivom.

Otunbajeva je u intervjuu za AP dodala i da je prelazna vlada Kirgistana ponudila bezbjednosne garancije svrgnutom predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu i njegovoj porodici ukoliko podnese ostavku i napusti zemlju.

Bakijev je pobjegao iz Biškeka prošle srijede, nakon protestnog mitinga tokom koga su demonstranti zauzeli vladine zgrade, a u sukobima sa policijom poginula su 83 čovjeka.

Bakijev je danas posle mitinga u svom rodnom selu Tedžit, na kome je bilo oko 5.000 njegovih pristalica, izjavio da je voljan da podnese ostavku ukoliko mu bude garantovana bezbijednost.