Vlada Crne Gore sa grčko-izraelskom firmom o autoputu


Predstavnici Vlade Crne Gore i grčko-izraelskog konzorcijuma "Aktor šikun binui" počeli su danas razgovore o uslovima gradnje autoputa od Bara do granice sa Srbijom.

Zvanični razgovori su počeli u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, potvrđeno je agenciji Beta u tom resoru, pošto je crnogorska vlada ranije raskinula ugovor s hrvatskim konzorcijumom "Konstruktor", jer nije uspeo da obezbedi validne bankarske garancije kojima bi potvrdio da je finansijski sposoban da gradi crnogorski autoput.

Prema ranijim najavama, pregovori s Grcima i Izraelcima neće trajati više od mesec dana, a posle toga biće im ostavljen rok od dva meseca da obezbede bankarske garancije kao uslov da bi mogli ući u posao.

Uoči ovih pregovora, iz Vlade Crne Gore je objašnjeno da će se s Grcima i Izraelcima razgovarati "o svim aspektima" projekta, a glavni problem u novim pregovorima biće cena.

Grčko-izraelski konzorcijum, kao drugorangirani na tenderskom postupku za gradnju autoputa, ranije je nudio cenu od 3,92 milijarde evra, dok su Hrvati bili spremni da saobraćajnicu izgrade za 2,78 milijardi evra.

S Grcima i Izraelcima su tokom januara vođeni nezvanični razgovori, dok su čekane garancije od "Konstruktora" za mogućnost ulaska u posao.

Ako ne uspeju ni pregovori s grčko-izraelskim konzorcijumom, prema ranijim objašnjenjima iz Vlade Crne Gore, razmatraće se nove varijante, pre svega, otvaranje drugih ponuda na tenderskom postupku za gradnju autoputa.