Makedonska vlada objavila novi paket antikriznih mera

Makedonska vlada objavila je novi, četvrti paket antikriznih mera s ciljem privlačenja stranih investitora i zaustavljanja pada industrijske proizvodnje i trgovinske razmene sa svetom, javio je dopisnik Srne iz Skoplja.

Novi antikrizni paket čine 24 mere, među kojima je smanjenje građevinskog zemljišta za 30 odsto, odlaganje plaćanja PDV i ponuda lokacija duž koridora 8. i 10. za izgradnju novih benziskih pumpi, restorana i motela.

U oblasti građevinarstva osim pojeftinjenja zemljišta, produžen je rok važenja dozvole za gradnju i olakšana procedura u delu izmene detaljnog urbanističkog plana.

U oblasti kreditiranja, makedonska Vlada je, osim što je uvećala iznos koji male firme mogu da koriste kod Evropske investicione banke, uvela i novu kreditnu liniju preko Makedonske banke od 15 miliona evra.

U poreskoj sferi produžen je rok za uplatu PDV-a i uvedene su olakšice pri registraciji preduzeća. Poljoprivrednici u ruralnim sredinama mogu da računaju na poseban Fond za nezaposlene farmere, posredstvom kojeg mogu lakše da dolaze do zemljišta i mehanizacije, a smanjeni su i kriterijumi za dodeljivanje grantova iz IPARD fondova.

Novim paketom mera Agencija za inostrane investicije prerasta u Agenciju za inostrane investicije i promociju izvoza.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da novi paket antikriznih mera možda i ne sadrži spektakularne mere, ali je siguran da će ono što je predloženo imati pozitivne efekte.