Roćen odbacio optužbe crnogorske opozicije


Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je danas da Crnoj Gori nisu potrebni ničiji savjeti, a pogotovu ne pritisci da treba da ojača sopstvene institucije za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Nas niko ne treba da uči ili da tjera. Mi znamo da treba da ojačamo institucije i to radimo", rekao je Roćen na sjednici Odbora Skupštine Crne Gore za spoljnu politiku i evropske integracije. Roćen je, u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta, bio na "kontrolnom saslussanju" u tom Odboru, na prijedlog opozicionog Pokreta za promjene (PzP).

Roćen je rekao da Crna Gora "ne gura prst u oko" Srbiji, navodeći da su takve ocjene proizvoljne i kad je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova i u slučaju Darka Šarića, osumnjičenog za šverc droge.

Prema riječima Roćena, "slučaj Šarić" se pokušava zloupotrijebiti protiv interesa Crne Gore. Politizacija tog slučaja i borbe sa organizovanim kriminalom, ocenio je, ide dotle da se to stavlja u etnički kontekst.

Roćen je rekao da izgleda da se identitet crnogorske nacije priznaje samo kada treba Crnu Goru označiti kao zemlju kriminala.

On je ponovio da je uspostavljanje diplomatskih odnosa Crne Gore sa Kosovom "logičan slijed" odluke o priznanju nezavisnosti i "tehnički čin". Roćen je, takođe, rekao da u vladajućoj Demokrstkoj partiji socijalista nema nikakvih sukoba u vezi sa priznanjem Kosova.