Karzai pozvao talibane da polože oružje


Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao je danas talibanske borce da polože oružje i prihvate zakone zemlje i novi program za reintegraciju u avganistansko društvo ali je i jasno rekao da se ta ponuda ne odnosi na pripadnike Al Kaide, naglasivši da u Avganistanu nema mesta za teroriste.

Karzai je ovo rekao tri dana nakon završetka međunarodne konferencije o Avganistanu, održane u Londonu, gde su se učesnici dogovorili da finansiraju opšti program za privlačenje talibanskih pobunjenika da se priključe vladi, čime bi se smanjilo nasilje u zemlji.

Avganistanska vlada se složila da će sprovoditi sveobuhvatniji i detaljniji program koji će uključivati otvaranje radnih mesta i obrazovanje. Podsticaji za talibane u zamenu za odlaganje oružja postojali su već više godina ali su uglavnom bili neefikasni i privlačili samo borce na najnižoj lestvici, i to bez garancija da se neće vratiti nazad u borbu protiv vlade.

Avganistanski predsednik ranije je rekao da je spreman da razgovara sa vođom talibana Mula Omarom i da će prihvatiti svakog ekstremistu koji je spreman da prizna Ustav Avganistana. Međutim talibani su uvek kao uslov za pregovore postavljali povlačenje međunarodnih snaga iz zemlje, što je Karzai ocenio kao nerealno.