Hamas optužio Izrael za ubistvo jednog od lidera


Palestinska ektremistička organizacija Hamas optužila je danas izraelske agente da su ubili jednog od osnivača vojnog krila te organizacije, Mahmuda al-Mabhuha.

Hamas je naveo da je Mabhuh ubijen strujnim udarom prošle nedjelje u sobi jednog hotela u Dubaiju i "da će osvetiti njegovu smrt".

Jedan od pripadnika uprave Hamasa u izgnanstvu u sirijskoj prestonici Damask, Izat Rašak, rekao je za AP da je Hamas odložio objavljivanje informacije o ubistvu Mabhuha, jer je pokušao "da pronađe izraelske agente koji su izveli tu operaciju".

Brat ubijenog Mabhuha, Husein rekao je da je Mahmud do sada preživeo dva izraelska atentata, uključujući i I jedan od prije šest mjeseci kada su pokušali da ga otruju u Bejrutu, posle čega je 30 sati bio bez svijesti. "Bilo je očekivano da će Mosad (izraelska tajna služba) pokušati da ga ubije", rekao je Husein Mabhuh za AP.

Mahmud al-Mabhuh, porijeklom iz Pojasa Gaze, živio je u Siriji, i bio je u prolazu kroz Dubai, kada je ubijen uveče 19. ili ujutru 20. januara.

Mabhuh je sahranjen danas u palestinskom izbjegličkom kampu Jarmuk, nedaleko od Damaska. Sahrani je prisustvovalo više od 2.000 Palestinaca. Vojno krilo Hamasa odgovorno je za stotine samoubilačkih i ostalih napada na Izraelce od 1980-tih.