Svijet u slikama - 12.10.- 18.10.

Rusija - Hapšenje 1 - Opozicioni aktivisti su u Moskvi pokušali da zvaničnicima uruče pismo protesta u povodu lokalnih izbora. Mnogi od njih su bili uhapšeni.

Turska - Navijači 2 - Turski navijači na utakmici sa Armenijom .

Turska - Navijači 3 - Predsjednici Turske i Armenije, Abdullah Gul i Serzh Sarkisian su nakon nedavno potpisanog povijesnog dogovora između dvije zemlje, bodrili svoje timove na kvalifikacijskoj utakmici u gradu Bursa u Turskoj.

Armenija - Protesti - Nekima se u Armeniji sporazum sa Turskom nije dopao.

Azerbejdžan - Navijači 4 - Neredi na stadionu u Bakuu, na kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici izmedju Azerbejdžana i Rusije.

Afganistan – Prijemni ispit - U Kabulu je 5000 školaraca polagalo testove za prijem u srednju i visoku školu.

Afganistan – Krijumčar droge - Na aerodromu u Kabul u uhapšen je Nigerijac koji je pokušao da prokrijumčari drogu tako što je progutao 74 kapsule heroina.

Afganistan - Voda - Afganistanska djeca u ¨potrazi¨za vodom.

Afganistan - Gigantske zaštitne barijere - NATO je dopremio velike barijere, upotrebljavajući ih za zaštitu. One su 4m visoke i 2m široke, a svaka košta 1200 dolara.

Afganistan - Novo poznanstvo - Njemački vojnici u Balkhu obučavaju lokalne policajce kako bi preuzeli odgovornost za bezbjednost u zemlji. Ovaj vojnik ćaska sa novim malim afganistanskim prijateljem.

Afganistan - Želite balon? - Prodavač balona u Kabulu.

Afganistan - Putnički automobil - Ovakve su situacije česte na kontrolnim punktovima u Afganistanu.

Pakistan - Bomba - U bombaškom, samoubilačkom napadu u Peshawaru ubijeno je 11 ljudi.

Pakistan - Izbjeglice - Afganistanske izbjeglice, studenti tamošnje Medrese primaju besplatan kruh od jednog pekara u Chamanu, u povodu svjetskog dana hrane.

Njemačka - Frankfurtski sajam knjige - Posjetioci sajma čitaju elektronske knjige u kineskom paviljonu. Kina na ovogodišnjem sajmu je imala status specijalnog gosta.

Belgija - Pokušaj fotografiranja - Predsjednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso, kao da poziva premijera Češke, Jana Fischera da iskoriste priliku za fotografiranje.

Francuska - Sigurnost hrane - Ovi su Francuzi u Parizu, ležeći ispred zgrade opere, izražavali svoj protest i zahtjev da se sačuva sigurnost hrane.

Lyudmila Gurchenko in the movie "Carnival Night," 1956

Brazil - Požari - Vatrogasci u Sao Paolu se bore sa vatrom.

UN - Glasanje - Bosna i Herecegovina je izabrana za jednu od pet nestalnih članica Savjeta sigurnosti UN-a.

SAD - Povjerljivi razgovori - Jedan je učenik u New Orleansu, u školi Martin Luther King imao nešto važno reći predsjedniku SAD-a.

Južna Koreja - Masovno vjenčanje - Oko 7.500 parova je reklo sudbonosno ¨da¨, južno od Seula. Bilo je to jedno od najvećih masovnih vjenčanja posljednjih godina.

Koloumbija - Protesti - Kolumbijski domoroci su u Caliju protestirali protiv socijalne politike vlade.

Bolivija - Pomjeranje zemljišta - Sa istočne strane La Paza došlo je do pomjeranja zemljišta. Pogođeno je preko 600 ljudi, iseljeno najmanje 100 kuća.

Nepal - Hindu, sveti čovjek - Nepalski Hindu, sveti čovjek snimljen u Bhaktapuru. Oni žive od darova koje dobiju od drugih ljudi.

Israel-Palestina - Kamenjem na vojnike - Palestinski mladići gađaju kamenjem izraelske vojnike u mjestu Beit Umar sjeverno od Hebrona.

Iran - Teheran - Članovi iranske policije demonstriraju svoju spremnost u Teheranu.

Tadžikistan - Maske - Ovi učenici i učitelj u Tadžikistanu moraju za vrijeme boravka u školi da nose maske na licu, preventivna mjera protiv svinjske gripe.

Tatarstan – Hillary Clinton - Američki državni sekretar Hillary Clinton posjetila je Tatarstan, gdje je našla vremena da obiđe katedralu u Kazanu.

Vatikan - Yulia Tymoshenko - Ukrajinski premijer, Yulia Tymoshenko u posjeti Vatikanu.

Kosovo - Bill Clinton - U Prištini je postavljena statua bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu.

Makedonija - Slavlje - Makedonci su u Skoplju slavili odluku EU da započne pregovore sa Makedonijom o njenom pridruživanju zajednici.

Crna Gora - Novi autoput - Premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije i Hrvatske, Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković su zajedničkim, istovremenim presijecanjem vrpce označili početak radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare.

Srbija - Dragan Štavljanin - U Beogradu je predstavljena knjiga Dragana Štavljanina, urednika u Balkanskom servisu Radija Slobodna Evropa, “Hladni mir: Kavkaz i Kosovo” u kojoj autor analizira uzroke i posljedice proglašenja kosovske nezavisnosti i rata u Gruziji.

BiH - Protest kulturnjaka - Zbog zatvaranja mostarskog kazališta, u Sarajevu su iz solidarnosti protestirali kulturni radnici.

BiH - Prvi snijeg - Sarajlijama je nevrijeme donijelo prvi snijeg, prouzrokovalo je i materijanu štetu.