U oktobru ocjena spremnosti Crne Gore za bezvizni režim

Potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro i crnogorski predsjednik Filip Vujanović; Foto: Savo Prelević

Posjeta potpredsjednika Evropske komisije Žaka Baroa Podgorici događaj je dana u Crnoj Gori.

Sredinom oktobra u Podgoricu treba da stigne ekspertska misija koja će provjeriti da li je Crna Gora ispunila uslova iz Mape puta za viznu liberalizaciju koja bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2010. godine, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro nakon razgovora sa najvišim crnogorskim zvaničnicima.

"Crna Gora je na dobrom putu da građanima od 1. januara budu ukinute vize za zemlje Šengen zone, ali će konačna odluka zavisiti od ocjene ekspertske grupe Evropske komisije koja će sredinom oktobra posjetiti Podgoricu", kazao je potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro. "Nakon te ekpertize biće dat predlog Savjetu ministara Evropske unije koji je zakazan za 1. decembar kako bi se donijela konačna odluka o ukidanju viza", rekao je Baro u Podgorici na konferenciji za novinare.

"Ukidanje viza je vrlo jak signal na putu koji vodi pristupanju Crne Gore Uniji. To je očigledno šansa, naročito za mladu generaciju, da može putovati u sve zemlje Šengen zone sa crnogorskim biometrijskim pasošem. Biće im omogućeno da se kreću bez granica", rekao je Baro.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da je Vlada ispoštovala sve obaveze kada je u pitanju vizna liberalizacija, a to su pitanja statusa raseljenih lica, bezbjednosti putnih dokumenata i efikasnija borba protiv korupcije i kriminala:

"Ključno pitanje regiona zapadnog Balkana je stabilnost i da nas iskustvo iz dalje i iz novije istorije uči da je potrebna značajna pomoć međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije za obezbjeđivanje ili za obezbjeđenje te najvažnije pretpostavke daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja svih država zapadnog Balkana. Mi mislimo da će se to najbolje obezbjediti stvaranjem uslova za punu integrisanost naših država u bezvizni režim. U ovom trenutku, a nadajmo se i da druge države u bliskoj budućnosti budu korisnici ove povoljnosti", rekao je Baro.

Odgovarajući na pitanje kakve se ocjene mogu očekivati u predstojećem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore potpredsjednik Evropske komisije Baro je rekao: "Kada je u pitanju viza potrebno je da 27 zemalja članica Evropske unije dobiju uvjerenje da je u Crnoj Gori sve urađeno kada je u pitanju bezbjednost."

Premijer Đukanović očekuje da se u izvještaju Evropske komisije konstatuju rezultati koje je Crna Gora do sada ostvarila, ali je naglasio da će se u tom izvještaju naći u uočene slabosti.

"Znamo svoje slabosti, spremni smo da radimo na njihovom otklanjanju i naravno veoma je korisno čuti ocjenu sa strane. U maniru Vlade koju vodim jeste da se ne oslanja samo na pogled iznutra. Dugo godina smo njegovali preksu da imamo koordinaciju sa stranim donatorima jednom u dva mjeseca upravo da bismo objektivizirali stanje stvari u Crnoj Gori, da bismo uz ono što imamo kao naš pogled iznutra imali i pogled sa strane", rekao je Đukanović.