87 poginulih u sukobima u Gvineji


Broj poginulih tokom prodemokratskog protesta opozicije na stadionu u Konakri, kada su policija i vojska otvorile vatru na nenaoružane učesnike, porastao je na 87, a broj povređenih je više stotina, saopštili su danas predstavnici lokalnog Crvenog krsta Gvineje.

Na najvećem gradskom fudbalskom stadionu juče se okupilo oko 50.000 ljudi u znak protesta protiv vlasti, i zahtevom za "pravom demokratijom". Tokom skupa, na njih je iznenada pucano, a neredi su se kasnije preselili i na ulice.

Od jutros je uglavnom mirno, a vojni lider zemlje, koji je na vlast došao pučem u decembru prošle godine, kapetan Musa "Dadis" Kamara, jutros je izjavio za francuski radio da su članovi njegove, predsedničke garde (crvene beretke), koji su pucali na demonstrante bili van njegove kontrole.

Od kada je Kamara došao na vlast pučem, decembra prošle godine, nakon smrti dugogodišnjeg diktatora Lansana Kontea, prodemokrtaske snage u zemlji zahtevaju izbore. Afrička unija suspendovala je članstvo Gvineje zbog Kamarinog brutalnog preuzimanja vlast.