Svijet u slikama - 21.09. - 27.09.

Kuba - Koncert - Preko pola milijuna Kubanaca okupilo se u Havani, na trgu Revolucije, na koncertu pod nazivom "Mir bez granica".

Ukrajina - Molitva - Ortodoksni Jevreji se mole u blizini jezera u gradu Uman, oko 200 km južno od Kijeva.

Ukrajina - Koncert - Na koncertu u Kijevu, premijerka, Julia Tymoshenko, pozdravlja svoje pristalice. Predsjednički izbori će se održati iduće godine.

Srbija - Bajram u Beogradu - Islamska zajednica u Srbiji organizirala je bajramsku sofru. To je, kako kažu organizatori, trpeza za susjede i ljude druge vjeroispovijesti, kao znak ljubavi i tolerancije. Nekoliko stotina beograđana, bilo je prisutno u “Ulici otvorenog srca” ispred Bajrakli džamije, gdje je bila i postavljena bajramaska sofra.

Bosna i Hercegovina - Protest poljoprivrednika - Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je ranije usvojio Parlament BiH. Pred zgradom Ustavnog suda BiH protestirali su članovi Udruženja poljoprivrednika BiH, tražeći donošenje odluke u korist domaćih proizvođača, odnosno proglašavanje zakona ustavnim.

Crna Gora - Protest gimnazijalaca - Protestima učenika gimnazije na Cetinju, iz solidarnosti, pridružili su se srednjoškolci Podgorice. Gimnazijalci sa Cetinja upozoravaju da neće pohađati nastavu sve dok za direktora škole ponovo ne bude izabran Miomir Đurišić.

Kosovo - Vanessa Redgrave - Britanska glumica Vanessa Redgrave boravila je u Prištini u okviru Međunarodnog filmskog festivala. Ona više od 10 godina podržava rad kosovske kinematografije, režisera i glumaca. Ova dobitnicas Oskara se zalaže za promoviranje Kosova u svijetu.

Srbija - Ekstremisti - Srbija planira da se obračuna sa onim organizacijama koje su poslednjih mjeseci i godina prijetile i primjenjivale nasilje. Nedavni događaji na beogradskim ulicama, prijetnje uoči Parade ponosa, napad na strane državljane, divljanje navijača, natjerali su državu da se odredi prema desničarskim i klerofašističkim organizacijama.

Australija - Narandžasta oluja - Najjači olujni vjetar u posljednjih 70 godina, zahvatio je Sidnej, noseći velike količine narandžastog pustinjskog pijeska. Starijim ljudima i djeci sugerirano je da ostanu u kućama, avio saobraćaj je bio prekinut, vidljivost je bila minimalna...

Pakistan - Bomba - Talibanski ekstremisti su bombardirali školu u Peshawaru. Škole su česta meta napada ekstermista koji ne žele u klupama djevojčice.

Pakistan - Još jedan napad - U Bannu su teroristi napali vladine službenike i tom prilikom ubili 7 ljudi.

Honduras - Protesti - U Hondurasu još uvijek traju sukobi izmedju vladinih snaga i svrgnutog predsjednika Zelaye.

Francuska - Emigranti - Grupa emigranata, najvećim dijelom iz Afganistana, grije se pored vatre u Calaisu, na sjeveru Francuske. Želja im je domoći se Engleske. Francuska vlada je najavaila zatvaranje ove, kako su je nazvali ¨džungle¨u Calaisu.

Afganistan - Američki marinci - Povjerljivi izvještaji navodno tvrde da NATO može izgubiti rat u Afganistanu ako ne stignu nove trupe.

Italija - Posljednja počast - Šest italijanskih vojnika je poginulo u Afganistanu u jednom danu. Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano odaje počast poginulim.

SAD - Avion nosi avion - Boeing 747 NASA-e igra ulogu vazdušnog taksija i prenio je svemirsku letilicu ¨discovery¨ koja se vratila sa misije u svemiru.

Irak – Ratne igre - U provinciji Diyala fotoreporter je snimio dječake u uličnim igrama vojnika.

Iran - Vojna parada I - Kamuflirane jedinice iranske vojske u Teheranu.....

Iran - Vojna parada II - ...zajedno sa ostalim vojnim jedinicama na paradi u povodu Iransko-Iračkog rata 1980-1988 godine.

SAD - New York, protesti - Protesti protiv politike predsjednika Irana, Mahmouda Ahmadinejada su u New Yorku gdje se održavala sjednica Generalne skupštine UN-a bili vrlo dobro organizirani...

SAD - Brooklyn bridge - ...što se vidi u u ovoj koloni na Brooklinskom mostu.

Francuska - Karavan mira - Karavanom mira u Parizu takodjer se protestiralo protiv politike iranskog predsjednika. Protest je pokrenuo poznati fotograf Reza Deghati koji je snimio fotografiju ubijene Nede, djevojke koja je postala simbol stradanja gradjana u Iranu.

SAD - Predsjednik Barack Obama, Premijer Gordon Brown i Predsjednik Nicolas Sarkozy - Tri lidera su zajednički osudili gradnju novih nuklearnih kapaciteta u Iranu.

Iran - U posjeti nuklearnom centru Natanz - Ovo su zvanični snimci posjete predsjednika Irana, Mahmouda Ahmadinejada, u nuklearnom centru u Natazu u martu 2007-e godine. To je bio jedini centar poznat zapadnoj javnosti. Prošlog tjedna je u Iranu objavljeno da ova zemlja gradi još jedan nukelarni centar. e

SAD - Nicholas Sarkozy i Stjepan Mesić - Francuski i hrvatski predsjednik na sjednici Savjeta sigurnosti u povodu usvajanja rezolucije o svijetu bez nuklearnog oružja.

SAD - Protesti u Pittsburghu - Gdje god se pojave lideri G-20 zemalja organiziraju se protesti. Tako je bilo i u Pittsburghu.....

SAD - Policija i protestanti - ....gdje je policija suzavcem zaustavila demonstrante nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje su se lideri sastali.....

SAD - G-20 - .....i tradicionalno slikali.

Češka - Papa Benedict XVI - Papa je boravio u trodnevnoj posjeti Češkoj Republici.