Valentin Inzko - posjeta Srebrenici

Prva posjeta Spomen- obilježju i mezarju Srebrenica-Potočari - Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je, 20.05.2009., posjetio Spomen-obilježje i mezarje Srebrenica-Potočari.

Spomen-obilježje - ¨Srebrenica će uvijek biti specijalan grad za Bosnu i Hercegovinu, za Evropu i međunarodnu zajednicu¨, rekao je Inzko. Evropski parlament je 15. januara 2009. godine pozvao institucije i zemlje EU da 11. juli obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Počast žrtvama genocida - Tokom svoje prve zvanične posjete Srebrenici u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Valentin Inzko je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici. «Ukoliko ih zaboravimo, ubijamo ih po drugi put», rekao je Inzko.

Susret sa ožalošćenima - Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se sastao sa predstavnicima udruženja porodica. Čestitao im je na dostojanstvu s kojim su tražili i još uvijek traže svoje najmilije i podvukao da pravda mora biti zadovoljena.

Susret sa predstavnicima udruženja porodica nastradalih u genocidu... - ¨Oni koji su počinili ovaj zločin imaju ime i snosit će posljedice za ono što su učinili¨, rekao je Inzko.

...bolna sjećanja

...Valentin Inzko se upisao u knjigu žalosti