Sedmica u slikama

Iran - Oluja - Snježna oluja zahvatila je početkom sedmice oblast Zanjana.

SAD - Stigao je Bo! - Predsjednik Barack Obama ispunio je još jedno obećanje. Kćerkama Malii i Sashi poklonio je psa, kojeg su nazvale Bo.

Poljska - Požar - U požaru koji je izbio na sjeverozapadu Poljske, u Kamienu stradala je 21 osoba. Vatra je zahvatila dom gdje su bili smješteni beskućnici i siromašne obitelji.

Tajland - Sukobi - U Bangkoku se vojska suprotstavila protestantima koji su podržavali bivšeg premijera Thaksina Shinawatra. Tom prilikom je ranjeno 70 ljudi.

Indija - Ribari - Vlada je u oblasti Tamil Nadu uvela 45-dnevnu godišnju zabranu ribarenja u dubokom moru sa modernim ribaricama. Običnim čamcima i tradicionalnom ribarenju ulov je dozvoljen i u ovom periodu.

Rusija - Priprema za vojnu paradu - Ovo je vježba ruskih vojnika u bazi Alabino koji se pripremaju za paradu u povodu Dana pobjede 9.5.2009.

Crna Gora - Bar - Bojni brod američke mornarice, USS Klakring FFG42 usidrio se u crnogorskoj luci Bar, kao dio vojne suradnje izmedju dvije države.

Gruzija - Južna Osetija - Dok se diplomacije sukobljavaju oko statusa Južne Osetije, stanovnici ove gruzijske pokrajine, koja je jednostrano proglasila neovisnost, još uvijek su na rubu životnog minimuma.

Francuska - Protesti ribara - Francuski ribari su blokirali kanal La Mansh zahtijevajući od EU povećanje dozvoljenih kvota za ribarenje. EU kaže da bi svako povećanje kvota ugrozilo opstanak riblje vrste.

Pakistan - Predsjednik Asif Ali Zardari upozorava - ¨Ja gubim svoju zemlju¨,izjavio je pakistanski predsjednik. Neki stručnjaci predvidjaju kolaps države u roku od mjesec dana. Drugi se ne slažu. Svi tvrde da je situacija u Pakistanu najlošija u posljednjih 10 godina.

Čečenija - Kraj vanrednog stanja - Rusija je objavila kraj anti-terorističkih operacija u Čečeniji, što je prvi čovjek ove ruske pokrajine, Ramzam Kadyrov proslavio plešući. Najavio je odlazak ruskih vojnika, uvodjenje posebne carine te mnoge druge mjere koje bi Čečeniju dovele bliže neovisnosti. Stručnjaci upozoravaju da su sve to tek prazna obećanja jer je Kadyrov Putinov čovjek.

Indija - Počeli parlamentarni izbori - U Indiji su počeli parlamentarni izbori koji će trajati mjesec dana jer se glasanje obavlja u različito vrijeme u različitim pokrajinama.

Afghanistan - Protest žena - Novi zakon u Afghanistanu zahtijeva da žena prije izlaska iz kuće za dozvolu mora pitati muža, suprug ima pravo silovanja u braku...,izazvao je protest,uglavnom mladih žena u Kabulu. Protestiralo je 50 žena. Na protestu koji je branio zakon prisustvovalo je cetiri puta više žena.

Iran – Tepisi - Persijski tepisi su još uvijek tražena roba na svjetskom tržištu i oni originalni se rade ručno.

Kosovo - Tadić na Kosovu - Prvi put nakon proglašenja neovisnosti, predsjednik Srbije Boris Tadić je boravio na Kosovu. Ta je posjeta izazvala proteste kod kosovske vlasti ali očigledno je sve bilo dogovoreno sa organima medjunarodne zajednice.

Crna Gora - Milo Djukanović sadi sadnice - Neobično za premijera Djukanovića - sadio je sadnice u okviru akcije pošumljavanja u Crnoj Gori. Planirano je da se posadi ukupno 650.000 sadnica, jedna za svakog stanovnika ove zemlje.

Iran - Snajperisti - Ovako su se na Danu Vojske na paradi u Tehranu pojavili iranski snajperisti. Kažu da im je to kompletna kamuflažna uniforma.

Irak - Satelitska antena - Ova fotografija je snimljena u Bagdadskom dijelu nazvanom al-Dora. 170 obitelji bez svojih domova žive u tom području i preživljavaju zahvaljujući pretraživanju gradskog smetljišta. Dio prihoda su investirali u kupovinu satelitske antene.