Sedmica u slikama

Italija - Snažan zemljotres - Centralni dio Italije,provinciju Abruzzo, pogodio je snažan zemljotres prouzrokujući velike ljudske i materijalne žrtve. Spasilačke ekipe su u ruševinama tražili preživjele. Bilans nastradalih u L¨Aqili je do kraja nedjelje dosegao broj od 300 ljudi.

Bosna i Hercegovina - ¨Sarajevske ruže¨ - Dan grada Sarajeva obilježen je izmedju ostalog i obnavljanjem ¨Sarajevskih ruža¨. Mjesta gdje su padale granate, gdje su stradali civili postala su simbolom grada.

Makedonija - Pobjeda - U drugom krugu predsjedničkih izbora, očekivano i ubjedljivo,pobijedio je Georgi Ivanov.

Južna Koreja - Baloni protiv rakete - Disidenti iz Sjeverne i aktivisti iz Južne Koreje puštali su balone u kojima su bile poruke protiv vlade Sjeverne Koreje. Povod je bilo lansiranje rakete iz Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja - Proslava lansiranja satelita - U Sjevernoj Koreji kažu da su lansirali satelit i da to narod slavi. U Južnoj, da je lansirana raketa, a Amerikanci tvrde da u orbitu nije stigao nikakav satelit, a da se raketa raspala ubrzo nakon lansiranja.

Moldavija - Protesti - Oko 10.000 demonstranata protestiralo je zbog neslaganja sa proklamovanim izbornim rezultatima koji su omogućili ubjedljivu pobjedu komunista na parlamentarnim izborima.

Moldova - Najbrojniji studenti - Studenti u Moldaviji su bili najaktivniji u protestima. Kada su im solidarnost htjeli iskazati studenti iz Moldavije u Pragu, moldavska ambasada je tražila pojedinačne fotografije i adrese svih protestanata. Studenti su odustali.

Svjetski dan Roma - Osmog travnja ustanovljen je Svjetski dan Roma 1971.godine, na konferenciji Romske unije. Odlučeno je da romska himna bude ¨Djelem,djelem¨, a zastava kombinacija plave i i zelene boje sa crvenim točkom u sredini.

Turska - Uspješna posjeta - Svi promatrači kažu da je Obama svojim porukama, da Amerika ne ratuje protiv Muslimana, osvojio i Tursku, kao i ove studete sa kojima je razgovarao.

Irak - Nenajavljena posjeta - Američki predsjednik Barack Obama posjetio je svoje vojnike u Al Faw Palace u Iraku.

Rusija - Karikatura - Evo kako ruski karikaturista Sergei Tyunin vidi našu planetu u ovoj godini.

Gruzija - Protesti opozicije - Nakon izgubljenog rata sa Rusijom pozicija predsjednika Gruzije Saakašvilija je sve slabija a pozicija opozicije raste. Više od 50.000 ljudi na ulicama Tbilisija traži ostavku predsjednika.

Gruzija - Specijalci čuvaju parlament - Za vrijeme protesta dobro opremljeni gruzijski specijalci čuvaju parlament da se predsjedniku ne dogodi ono što je on uradio svom predhodniku - osvojio je parlament i preuzeo vlast prije nekoliko godina.

Izrael - Molitva - Molitva za sunce je razlog okupljanja tisuća Jevreja na zapadnom zidu Jerusalema. Molitva kaže, prema jevrejskoj tradiciji, da se obilježava povratak sunca na poziciju koja je bila u trenutku stvaranja univerzuma prije 5,769 godina. Vjerovanje kaže da se to dešava svakih 28 godina.

Belgija - Nove zastave - Hrvatska i Albanija su i zvanično postale nove članice NATO saveza, pa su se pred sjedištem ove organizacije zaviorile dvije nove zastave.

Svijet kompjutera - prvi miš - Ovako je,navodno izgledao prvi kompjuterski miš.

Rusija - Amblem SSSR-a - Ogroman državni simbol SSSR-a čuva se danas u parku skulptura moderne povijesti u Moskvi.

Kazakhstan - Čudo prirode - Kamera je zabilježila tele sa dvije glave i tri uha, u regionu Oilski u Kazakhstanu.

SAD - Stiže PUMA - Američki General Motors je plasirao novu vrstu vozila nazvanu PUMA, koji predstavlja prototip modernog gradskog vozila. Troši manje energije, treba mu manje prostora i dostiže brzinu od 50 km na sat.

Pakistan - Gašenje tankera - Pakistanski vatrogasci pokušavaju da ugase vatru na jednom tankeru koji snabdijeva gorivom snage NATO saveza u Afghanistanu. Vjeruje se da su tanker zapalili teroristi.

Filipini - Samožrtvovanje - Australijanca John Michaela su dobrovoljno zakucali na križ u gradu Kapitangan kao dio rituala ¨Velikog petka¨. On se pridružio još trojici muškaraca i jednoj ženi koji su dobrovoljno pristali da budu razapeti na križu. U gradu Cutud na takav način su se razapeli još 25 muškaraca.

Pakistan - Policija na ulicama - U glavnom gradu Pakistana, Islamabadu, dodatne snage policije su u stanju pripravnosti ispred predsjedničke palače. Pakistan je pojačao sigurnosne mjere radi posljednjih prijetnji terorista.

Italija - Dan žalosti - Kraj tjedna je obilježen zajedničkom sahranom svih nastradalih u posljedicama zemljotresa u L¨Aquili. .