Sedmica u slikama

Rusija - Protest opozicije - Prošla je godina dana od kada je Dmitry Medvedev izabran za predsjednika Rusije. Slabašna opozicija nezadovoljna što od obećanja nije puno ostalo organizirala je protest u Moskvi.

Hrvatska - Osudjen Zagorec - Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda umirovljenom generalu Vladimiru Zagorecu. Osudjen je na sedam godina zatvora. Optužen je da je iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti pet milijuna američkih dolara.

BiH - Posjeta predsjednika Makedonije - Cilj posjete predsjednika Branka Crvenkovskog su bili razgovori o pridruživanju EU. Branko Crvenkovski se nije kandidirao za novi mandat u Makedoniji pa mu je ovo posljednja zvanična posjeta BiH.

SAD - Razlozi za brigu još postoje - Posljednji podaci kažu da je 690.000 radnika izgubilo posao samo u drugom mjesecu ove godine. Index trgovine je opao ispod 7.000 poena po prvi put nakon 12 godina.

Rusija - Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev - Vlasti su organizirale novo sudjenje Mikhailu Khodorkovskym i njegovom poslovnom partneru Platonu Lebedevu. Obojica su do sada odslužila po 5.5 godina zatvora po predhodnoj presudi. Odvjetnici optuženih tvrde da je sudjenje za navodnu kradju nafte organizirano samo zbog toga da Khodorkovsky ne izadje iz zatvora.

SAD - Susret Obama - Brown - Dvojica lidera su se sreli uoči samita vodja najjačih dvadeset zemalja svijeta u četvrtom mjesecu. Naglasili su snažne ¨posebne odnose¨ Amerike i Engleske.

Pakistan - Napad na sportiste - Ovo je oružje koje su sigurnosne snage zaplijenile nakon terorističkog napada na kriket tim Šri Lanke u Lahoreu. Šest policajaca i dva civila su poginula, a nekoliko igrača je ranjeno.

Pakistan - Protesti protiv terorizma - Pakistanski protesti protiv terorizma su se povremeno pretvarali u proteste protiv Indije čija je zastava spaljivana. Isto je tako bilo u Indiji kada je nakon terorističkog napada u Mumbaiu spaljivana pakistanska zastava.

Iran - Podrška Palestincima - U Teheranu je održana konferencija podrške Palestincima u Gazi koja je dobrim dijelom razrušena nakon nedavnog rata sa Izraelom.

Iran - Mohamad Khatami počeo kampanju - Bivši predsjednik Irana kojeg na zapadu smatraju umjerenim počeo je svoju kampanju za izbor predsjednika. Izbori su zakazani za šesti mjesec ove godine.

Španija - Oko za oko - Iranka Ameneh Bahrami pokazuje u Barceloni svoju sliku prije nego što joj je u lice bačena kiselina koja ju je oslijepila. Sada čeka poziv iz Irana da prisustvuje kažnjavanju krivca - jedino se zna da mu je ime Majid i na lice će mu biti bačena ista ta kiselina što je u skladu sa zakonima Islama.

Švicarska - Susret Clinton - Lavrov - Hillary Clinton je u Ženevi predala Sergeiu Lavrovu simboličan uredjaj sa natpisom ¨reset¨. Prije mjesec dana potpredsjednik SAD Joe Biden izjavio je da Amerika želi ponovo obnoviti (¨reset¨) odnose sa Rusijom.

Gruzija - Idu li na Eurosong? - Gruzija je za svog predstavnika na Eurosongu izabrala pjesmu ¨We Don`t Wanna Put In¨ sa očitom asocijacijom na ruskog premijera Putina. Pop grupi "Stephane and 3G" sada iz Moskve poručuju da politički motivi nisu dozvoljeni.

Ukrajina - Upad specijalaca - Maskirani specijalci su upali u sjedište kijevske kompanije ¨Naftagaz¨, odnijeli su dokumentaciju i priveli računovodju. Poznavaoci prilika tvrde da su uzroci u samo još jednom obliku borbe za vlast izmedju ukrajinskih predsjednika i premijera.

Crna Gora - Britanski princ Andrew Albert Christian Edward u posjeti - Velika Britanija je otvorila veleposlanstvo u Podgorici, što je bio povod posjete princa Andrewa, koji je na slici sa domaćinom, crnogorskim ministrom spoljnih poslova Milanom Roćenom.

Ingušetija - Još nekoliko poginulih - Ništa novo u Ingušetiji, poginulo je još nekoliko policajaca nakon eksplozije bombe u jednom selu.

Iran - Drugačija slika iz Irana - U oblasti Ghom održane su biciklističke trke. Ništa neobično ali iz Irana češće stižu političke vijesti.

Hrvatska - Susret ministara obrane - Na samitu ministara obrane jugoistočne Evrope razgovaralo se o održavanju mira i stabilnosti putem Evro-Atlanskih integracija.

Rusija - 8.mart, Medjunarodni dan žena - Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja Dan žena definira kao državni praznik. 8.mart je popularan praznik u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ruski predsjednik Dmitry Medvedev je iskoristio tu priliku za svoju malu promociju.

Iran - Cipele postaju popularne - Nakon što je u Iraku jedan učesnik pres konferencije bacio svoju cipelu na tada predsjednika SAD,G.W. Busha, stižu vijesti da su cipele ponovo upotrijebljene u političke svrhe. Naime, iranske web stranice izvještavaju da su cipele bačene i na predsjednika Ahmadinedžada za vrijeme puta u Orumiyehu..