Sedmica u slikama

Washington - Hillary Clinton položila zakletvu - U prisustvu svog supruga,Billa Clintona i kćerke Chelsea, Hillary Clinton je položila svečanu zakletvu na mjesto američke državne tajnice.

Afganistan -- Beba Barack Hossein - Inspiriran imenom američkog predsjednika Baracka Obame, afganistanac Mohammad Qambari odlučio je ,svom novorodjenom sinu ,dati ime Barack Hossein. Predsjednik Obama označio je Afganistan glavnom bojišnicom u ratu protiv terorizma i razmatra udvostručenje sadašnjeg američkog kontingenta u toj zemlji sa 36.000 na više od 60.000 vojnika u idućih 18 mjeseci.

Azerbejdžan - "Sedam vrhova Azerbejdžana" - Objavljen je jedinstveni projekat u svijetu ¨Sedam vrhova Azerbejdžana¨. Obuhvaća površinu od 1.000.000 kvadratnih metara, smješten je na obali mora i sam bi trebao da proizvodi energiju od sunca,valova i vjetra. Ime je dobio po sedam planinskih vrhova ove zemlje.

Izrael -- Ashkelon - Novi izraelsko - palestinski incidenti. Izraelski borbeni avioni napali su sigurnosnu zgradu Hamasa u centralnom dijelu pojasa Gaze. Predhodno su u selu Mugraka pogodjeni karavani u kojima je sjedište Hamasa.Napadi su uslijedili nakon što je Hamas ispalio 4 rakete na jug Izraela.

Irak -- Uhapšena Samira Jassim - U Iraku je uhapšena žena, Samira Jassim, 51, koja je regrutirala žene-bombaše samoubojice. U Iraku broj samoubilačkih napada koje izvršavaju žene raste. Prema izvorima američke vojske u prošloj godini je najmanje 36 žena pokušalo ili uspješno izvelo 32 samoubilačka napada.

Washington -- Predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle Obama - Iako je imao težak tjedan iza sebe, fijasko s dvostrukim povlačenjem kandidata zbog utaje poreza, predsjednik Obama je našao vremena da posjeti jednu osnovnu školu i skupa sa svojom suprugom Michelle čita priče osmogodišnjoj djeci.

Pakistan -- Islamski ekstremisti srušili most u Khyber regionu - Islamski ekstremisti su srušili most na sjeverozapadu Pakistana i time prekinuli glavnu liniju dostave za NATO trupe u tom regionu.Saobraćaj preko mosta u potpunom je prekidu.

Njemačka -- Berlin, 59.Medjunarodni filmski festival Berlinale - Projekcijom filma ¨International¨njemačkog reditelja Toma Tykwera, počeo je 59.Medjunarodni filmski festival Berlinale. Za jednu od nagrada konkuriše 18 filmova; Zlatni medvjed za najbolji film i Srebrni medvjed za kategoriju najbolje režije, glavne muške i ženske uloge, umjetnički dojam, scenario, te posebna nagrada žirija. Ceremonija dodjela nagrada održaće se 14.02.

Iran -- Lansirao satelit u orbitu - Prvi satelit potpuno domaće proizvodnje, koji nosi ime ¨Nada¨ lansiran je u orbitu. Korištena je raketa tipa Safir , a lansiranje je vezano uz 30 obljetnicu obilježavanja Islamske revolucije.

Rusija -- Moskva - Misteriozni reklamni posteri osvanuli su u moskovskom metrou. Na njima se reklamira tradicionalno ukrajinsko salo koje je ovom prilikom dobilo ime - američko. Posteri su dio kampanje protiv pro zapadno orijentiranog predsjednika Ukrajine.

Hrvatska - Zagreb,uhapšen ubojica Ivane Hodak - Ivanu Hodak, 26-godišnju advokatsku pripravnicu ubio je Mladen Šogar, beskućnik zbog osvete njenom ocu zagrebačkom odvjetniku Zvonimiru Hodaku.

Bosna i Hercegovina - Sarajevo,Markale masakr - Dan sjećanja - Prošlo je 15 godina od pogibije 67 i ranjavanja 142 civila na sarajevskoj pijaci Markale. Sa položaja srpske vojske na području sela Mrkovići ispaljen je minobacački projektil kojim je počinjen ovaj masakr. Peti februar obilježava se i kao Dan sjećanja na sve poginule gradjane Sarajeva u periodu od 1992-1995 godine. Održana je komemorativna sjednica i položeno je cvijeće na spomen obilježje na pijaci Markale.

Njemačka -- Minhen - U Minhenu održana trodnevna 45.minhenska bezbjednosna konferencija. Na konferenciji je, osim mnogobrojnih svjetskih lidera, kao što su američki podpredsjednik Džo Bajden, njemačka kancelarka Angela Merkel, Francuski predsjednik Nikola Sarkozi. afganistanski predsjednik Hamid Karzai i premijer Irana Ali Laridžani, sudjelovao i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. I Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je učestvovao na ovoj konferenciji o bezbjednosnoj politici.

Bosna i Hercegovina - Sarajevo, XXV Medjunarodni festival"Sarajevska Zima" 07-28.02.2009 - Otvoren je pod nazivom ¨Organic Art Life¨. Gradjani su imali priliku posjetiti neobičnu pijacu, na kojoj su mogli kupiti krompir sa Bjelašnice,med iz Livna,ručne radove...Cilj je bio pokazati da postoji organska veza izmedju umjetnosti i života.

Australija -- Razarajući požari - Širom jugoistoka Australije vatrogasci i dobrovoljci se bore sa velikim požarima,koji ugrožavaju i gradove. Meteorolozi upozoravaju na rekordne temperature do 47 stepeni Celzijusa, uz vjetar. 65 osoba izgubilo je život,prema podacima policije iz države Viktorija,koja je i najteže pogodjena ovom nacionalnom katastrofom.

Bosna i Hercegovina - Sarajevo,XIV Zimske olimpijske igre 1984-2009 - Sarajevo obilježava 25.godišnjicu od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara. Uz paljenje olimpijske baklje i drugih prigodnih aktivnosti u Sarajevu će se prisjetiti kako je grad živio od tog 08.02.1984- 19.02.1984 kada su igre bile zatvorene.