Vlasti Republike Srpske: Inzkova odluka korak ka podjeli BiH

Predstavnici vlasti Republike Srpske ne prihvataju posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o Elektroprenosu BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa vlasti RS i predstavnika RS u zajedničkim organima BiH.

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je u utorak izmjene zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, zatim, o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije, kao i izmjene Zakona o električnoj energiji RS.

Prenosimo izjavu predstavnika vlasti RS-a kioju su potpisali predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, kao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministri u Vladi Republike Srpske i u VIjeću ministara.

Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne prihvata posljednje nametnute odluke od strane Visokog predstavnika, i odlučna je da se suprotstavi kršenju vladavine prava, u potpunosti opredijeljena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je svojim posljednjim odlukama grubo nasrnuo i na suverenitet BiH, uskraćujući pravo njenim legalnim institucijama da suvereno odlučuju. Mandat Visokog predstavnika vezan je isključivo za tumačenje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne za njegovu reviziju, kroz nametanje zakona.

Ponovo zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja Visoki predstavnik izvršio je udar, ne samo na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav, već i na vlasničke odnose u kompaniji Elektroprenos, ugrozivši imovinu Republike Srpske i njenih građana. Posljednja odluka Visokog predstavnika predstavlja još jedan korak ka podjeli BiH.

Upozoravamo i domaću i međunarodnu javnost da je krajnje vrijeme da se prekine sa pravnim i svakim drugim nasiljem, koje nad Republikom Srpskom provode tzv. visoki predstavnici, koji su već duži vremenski period očigledno izvor problema, a ne rješenja u BiH.

Pozivamo Visokog predstavnika da se vrati u okvire svojih ovlaštenja, koja proističu iz međunarodnog sporazuma, da povuče svoje antidejtonske i antiustavne odluke. Ukoliko se to ne desi, sve posljedice svojih odluka snosiće isključivo Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj, kao i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH, jedinstveni su i odlučni da štite Ustavom zagarantovana prava Republike Srpske i svih njenih građana, svim pravnim i demokratskim sredstvima, uključujući i pravne mogućnosti za tužbu protiv svih visokih predstavnika, koji su mimo Dejtonskog sporazuma i tzv. „Bonskih ovlaštenja“, nametali zakone.