Počela vojna vežba NATO-a u Gruziji

Pripadnici gruzijske i turske vojske u kampu u blizini Tbilisija, gde se održava vojna vežba NATO-a

Jednomesečne vojne vežbe NATO-a u Gruziji, koje je žestoko kritikovala Rusija, počele su danas po planu, dan posle pobune dela gruzijskih oružanih snaga. U medjuvremenu su ambasadori Rusije i Gruzije u UN razmenili oštre optužbe za eskalaciiju vojnih tenzija na Kavkazu.
U Gruziji je počela vojna vežba NATO-a koja će potrajati mesec dana. U vežbe su uključeni vojnici iz 18 država, kako članica, tako i onih koje su pristupile Partnerstvu za mir. Vežbe se odvijaju samo dan nakon pobune u kasarni u blizini Tbilisija, za koju su gruzijske vlasti najpre rekle da je bio pokušaj puča, a kasnije da je pobuna za cilj imala ometanje vežbe NATO saveza. Gruzija je za ovaj dogadjaj optužila Rusiju, koja je optužbe nazvala besmislenima.

Vojne vežbe Alijanse biće u punom zamahu tek iduće nedelje. Medju učesnicima vojne vježbe su i vojnici iz Hrvatske, koja je punopravna članica Saveza, te BiH i Makedonije, dok je Srbija odustala od učešća u manevrima. Jermenija, strateška saveznica Rusije u južnom Kavkazu, juče se pridružila Kazahstanu, Srbiji i Moldaviji i otkazala učešće u ovim NATO manevrima.

Stalni predstavnik Gruzije u UN Aleksandar Lomaia optužio je Rusiju za pojačano vojno prisustvo na granicama otcepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije:

“Rusija konstatno povećava broj svojih vojnih snaga u separatističkim teritorijama Gruzije. Nelegalno je razmešteno stotine takozvanih graničara na administrativnoj liniji Šinvali regiona i Abhazije.”


Rusija je osudila manevre Alijanse kao demonstraciju sile na njenoj južnoj granici gde je u avgustu prošle godine vodila rat da spreči pokušaj Gruzije da povrati svoju separatističku oblast Južnu Osetiju. Rusija je optužbe Gruzije ocenila kao "ludačke" i optužila Sakašvilija da pokušava da na Rusiju prebaci odgovornost za višenedeljne proteste opozicije u kojima se on poziva da podnese ostavku zbog lošeg učinka u demokratskim procesima i prošlogodišnjeg teškog poraza. Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN rekao je da Gruzija pokušava da destabilizuje postratnu situaciju povećavajući svoje vojno prisustvo blizu separatističkih regiona:

“Situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji je nestabilna. Razmeštanje gruzijskih trupa i policije se nastavlja. Teško oružje, oklopna vozila i artiljerija razmešteni su uz granične pojaseve Južne Osetije. Gruzijske bezbednosne snage od 2500 ljudi su stacionirane tamo.”


Manevri se održavaju u bivšoj ruskoj vazdušnoj bazi istočno od Tbilisija nekoliko kilometara od baze Muhrovani gde su se juče pobunili komandanti tenkovske jedinice. NATO je saopštio da je vežba priprema za odgovor na krizu i treniranje na terenu i da ne predstavlja nikakvu pretnju Rusiji. Manevri se smatraju kao gest solidarnosti sa Gruzijom čiji je put ka članstvu u Alijansi od avgusta privremeno zamrznut.