Policija osudila Nobilovu izjavu

Sindikat policije Hrvatske osudio je danas izjavu odvjetnika Ante Nobila koji je beogradskom listu Blic rekao da je "Oluja imala više elemenata genocida nego zločin u Vukovaru".

Ističući, u priopćenju, kako njihov sindikat zastupa veliki broj policajaca koji su od 1990. do 1995. godine stupili u obranu domovine, poručuju da Nobilo kao odvjetnik ni u kojem slučaju ne bi trebao komentirati sudski postupak koji je u tijeku, te time prejudicirati odluku Suda.

Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih je odvjetnik Nobilo dao takve izjave, ali smatramo da takve ili slične izjave definitivno vode k izjednačavanju krivnje svih za ratove koji su se vodili na području bivše Jugoslavije, a što je, jedna od glavnih premisa velikosrpske politike zadnjih godina, ističu sindikalci.

Smatraju da ne može nekoliko osoba, koje su sada u Haagu, odgovarati za stravičnu opsadu i granatiranja grada Vukovara, progone, ubojstva i pokolje koji su se dogodili nakon njegovog pada.

Odgovarati mora i politika i država koja je svoje građane godinama pripremala agresivnom medijskom kampanjom o tzv. ugroženosti Srba, a u ratu angažirali sve svoje resurse i ljudstvo kako bi od teritorija Republike Hrvatske uzela što veći dio, na njemu pobila što više ljudi, a ostatak protjerala, poručili su sindikalci.