Vekarić: Bramerc nam je dao nove podatke

Bruno Vekarić

Istraga o navodnoj trgovini organa Srba nestalih sa Kosova napreduje, izjavio je za RSE portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. On je podvukao da je nove podatke Tužilaštvo dobilo od glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

"Već danas se razgovaralo sa određenim ljudima na osnovu tih informacija i taj slučaj napreduje veoma dobro. Dakle, ukoliko mislite na slučaj trgovine organima, nas pre svega zanimaju likvidacije i logori na severu Albanije, ali i trgovina ljudskim organima. Sve to veoma dobro napreduje i mislim da će taj izveštaj za gospodina Dika Martija, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i misiju OEBS-a u Beču biti veoma iscrpan."

RSE: Šta očekujete kada predate taj izveštaj?

"Naša istraga ne staje ni u jednom momentu, istraživaćemo taj slučaj i dalje. Mislimo da, s obzirom na odgovor koji nam je danas i zvanično stigao iz Albanije, a sa čijim sadržajem smo bili upoznati još prilikom našeg boravka u Albaniji, oni ne žele da sarađuju sa nama po ovom pitanju. Jedina relevantna adresa, nakon što nas je tužilaštvo Albanije odbilo, na koju možemo da se obratimo jeste specijalni izvestilac Saveta Evrope. On će, pošto je zadužen za to, imati određene mogućnosti i nadležnosti da na neki način privoli albanske vlasti da u skladu sa onim što smo od njih tražili izvrše neku istragu, ukoliko proceni da treba to da uradi."

RSE: Da li je ono što ste dobili od tužioca Bramerca kada je bio u Beogradu bila informacija u vidu nekih pisanih dokumenata ili samo usmena informacija?

"To je bio jedan vrlo značajan razgovor, retrospektiva svega onoga što se dešavalo na tu temu i o ulozi UNMIK-a u svemu tome - stvari su nam veoma jasno prezentirane. Sam Bramerc nam je rekao da će nam pomoći u tom poslu i već sutradan je njegova ekipa bila ovde na sastanku. Saznali smo mnoge stvari koje do sada nisu bile poznate našem tužilaštvu."

RSE: Rekli ste da se iz tih informacija vidi da tadašnji UNMIK i albanski tužilac nisu govorili istinu kada su rekli da u žutoj kući nema ništa od toga?

"To smo shvatili i pre ovog razgovora s obziroma da smo još 22. aprila UNMIK-u uputili zvaničan dopis da nam se dostave sve informacije koje imaju, a vezane za trgovinu organima. Šestog juna nam je stigao odgovor da oni nemaju ništa u svojoj bazi podataka, a mi smo u međuvremenu dobili neformalan izveštaj u kojem smo videli da je UNMIK-ova kancelarija dužila određeni materijal, koji se nalazio u forenzičkom centru, odnosno u mrtvačnici u Orahovcu, sa sedam medicinskih stavki koje su sve kompatibilne sa trgovinom ljudskim organima - frižider za medicinski otpad u kome se mogu prenositi organi i razni lekovi za opuštanje mišića i antibiotici. Albanski tužilac je u kameru televizije B92 zvanično rekao da su tamo nađene samo dve ampule penicilina, a on je takođe bio na terenu. Ono što sumnjam, a što nam je i potvrđeno u tim razgovorima, i što je možda novo u ovom slučaju, jeste da fale određene stranice tog izveštaja. Zašto to fali i zašto neko ne govori istinu nama nije jasno. Dakle, nije nam jasno zašto nam UNMK nije odgovorio tačno."

RSE: Kako razumete činjenicu da ste dobili i zvaničnu potvrdu da albansko tužilaštvo odbija istragu? Kako to može da teče dalje kada su oni odbili?

"Imali smo jednog svedoka koji tvrdio da zna gde se nalazi određena grobnica u Raškoj sa telima Albanaca. Naša država je reagovala veoma jasno i pošteno, doveli su čoveka koji je pokazao gde misli da se nalazi ta grobnica i sva mehanizacija je dovedena na to mesto - kopali su do dubine od tri metra kako bi videli da li postoje tela, ali nisu ništa pronašli. Mi želimo da primenimo upravo taj model i u Albaniji, da im kažemo da imamo informacije da se na određenom mestu nalazi masovna grobnica i da želimo to da proverimo svi zajedno. Uopšte ne vidim razlog zašto bi neko imao problem da se to uradi."