Vanredne mjere u Đukanovićevoj banci

Logo Prve banke CG

Crnogorska Centralna banka je odlučila da u Prvoj banci Crne Gore, koju kontroliše porodica premijera Mila Đukanovića, zavede vanredne mjere. Naložena je smjena kompletnog menadžmenta i zabranjena je dalja dodjela kredita. Poznavaoci prilika kažu da se radi o očekivanom i pozitivnom potezu monetarnih vlasti.

Prvoj banci Crne Gore su do daljeg zabranjene sve kreditne aktivnosti i investiranje u hartije od vrijednosti, a pored ovih mjera, Centralna banka Crne Gore je naložila i smjenu kompletnog menadžmenta ove banke, izuzev direktora Velimira Bogdanovića koji je pošteđen, jer je navodno jedini pokazivao želju za saradnjom monetarnim vlastima. U Centralnoj banci iz koje je već prethodno najavljeno da ova institucija nije ovlašćena da objavljuje mjere koje preduzima prema ovoj ili bilo kojoj drugoj banci ni danas nije bilo moguće dobiti izjavu, ali smo iz Centralne banke dobili informaciju iz druge ruke. Aleksandar Damjanović, poslanik Socijalističke narodne partije:

"Tražio sam od gospodina guvernera Centralne banke Ljubiše Krgovića da prokomentariše objavljenu informaciju. On mi je rekao da Centralna banka Crne Gore radi svoj posao, kontroliše rad banaka, preduzima mjere. Rekao je da ne bi izdvajao nijednu banku posebno. Mjere se preduzimaju prema svim bankama u kojima za to ima potrebe. Iznio je i stav da nema mjesta panici."

Nekoliko ekonomista koje smo kontaktirali nije željelo da komentariše mjere koje su monetarne vlasti preduzele prema Prvoj banci. Ni iz Demokratske partije socijalista, uprkos prethodnom dogovoru, nijesmo dobili komentar.

Goran Đurović, funkcioner Pokreta za promjene, kaže da u Prvoj banci postoji evidentan problem, odnosno, da je velika razlika između izvora sredstava i plasmana. Bilo je lako uočljivo da se tu radi o poslovima koji su van bankarske logike i pravila, kaže Đurović:

"Ono što je problematično jeste da je to problem koji je bio prepoznat već duži vremenski period i o kojem se pričalo u bankarskim krugovima i tek sada kada je eskalirao taj problem, kada je evidentno da je ta banka upala u probleme jer i u zemlji i inostranstvu počeo je slabo ko da prihvata njihove siftove, a sift je dokaz o uplati, jer jednostanvno su imali situaciju da su dobijali siftove, a da pare nijesu bile prebačene na račune kupaca ili dobavljača. Imali su još brojnih situacija koje su ukazivale na nelikvidnost ove banke."

Glavni problem banke koju većinski kontroliše porodica Đukanović, prema pisanju podgoričkog dnevnog lista "Vijesti", je nelikvidnost koja je prouzrokovana naglim i navodno nekontrolisanim rastom svih parametara. Prema pisanju dnevnika "Vijesti" Prva banka je u mnogo slučajeva davala kredite na duže rokove nego što ih je sama obezbjeđivala, a sama sredstva su obezbjeđivana po višim kamatama nego što su plasirana. Sada je navodno problem i loša naplata kredita. U tome izgleda prednjače klijenti biznismeni koji su pozajmljeni novac ulagali u akcije i nekretnine koje su u padu već više od godinu dana. Goran Đurović, funkcioner Pokreta za promjene, kaže da pored ovih problema postoje još neke zabrinjavajuće pojave u vezi Prve banke:

"Bojimo se da će novi zakon, to jest mjere koje će uvesti Centralna banka, gospodin Krgović i gospodin Lukšić da su usmjerene baš u to da se zaštiti samo ta Prva banka jer je evidentno da ostale banke koje posluju u našoj državi su to mnogo ozbiljnije radile i bavile se svojim poslom, tako da nijesu u tolikim problemima kao Prva banka, tako da mislim da su ove mjere usmjerene u zaštitu Prve banke i njenih vlasnika. Tako da možemo doći u jednu paradoksalnu situaciju da premijer državne pare, to jest pare građana Crne Gore daje svojoj banci kako bi izvukao svoju banku i banku u kojoj su vlasništvo imaju i njegova sestra i njegov brat, kako bi izvukao iz krize, iz nelikvidnosti."

Funkcioner SNP-a Aleksandar Damjanović kaže da se radi o pozitivnom potezu kojim je Centralna banka pokazala svoju nezavisnu poziciju:

"Centralna banka Crne Gore nema monetarnu funkciju, ona ima samo regulatornu funkciju i njoj je najbolja funkcija da reguliše rad banaka u Crnoj Gori. Banke u Crnoj Gori su manje više u vlasništvu klijenata, sem banke o kojoj se govori, samim tim njena odgovornost je mnogo veća i naravno da je ta odgovornost tim više veća što je Centralna banka Crne Gore i prema Ustavu nezavisna u očuvanju stabilnosti bankarskog sistema u Crnoj Gori."