Skandal zbog bekstva srpskog studenta iz SAD

Miladin Kovačević

Slučaj srpskog studenta Miladina Kovačevića, koji je u SAD pretukao kolegu Amerikanca i pobegao u Srbiju, ovih dana puni stupce američke i srpske štampe. Stvar je toliko ozbiljna da su u priču uključeni i visoki američki zvaničnici Ambasada SAD u Beogradu zatražila je hitno izručenje, ali još nema zvanične reakcije.
Da sve bude do kraja neprijatno po Beograd, za pomoć u bekstvu pod sumnjom je i službenik srpskog konzulata u Njujorku.

Miladin Kovačević, dvadestogodišnji student rođen u Kuli, optužen je pred američkim pravosuđem da je 4. maja u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku pretukao dvadesetdvogodišnjeg Brajana Štajnhauera. Sudija je Kovačeviću odredio kauciju od 100.000 dolara, koju su 6. juna platili njegovi roditelji, i oduzeo mu pasoš, ali je tri dana kasnije optuženi napustio Ameriku.

Kameron Manter, američki ambasador u Beogradu, zatražio je od srpskih vlasti da se Miladin Kovačević vrati u SAD kako bi se suočio sa optužnicom. Prema njegovim rečima, srpski zvaničnici su izrazili spremnost na saradnju i razmatraju sve moguće opcije za rešenje situacije.


Sa pravnog aspekta gledano, izjavio je za naš program advokat Branislav Tapušković, srpsko pravosuđe mora pokrenuti proceduru po zahtevu SAD, ali domaći zakoni ne dozvoljavaju ekstradiciju:

"Po Ustavu Srbije ne mogu da ga isporuče. Mogli bi da mu sude ovde, a američko pravosuđe da dostavi sve što ima od dokaza, pa da mu se sudi ako je na teritoriji Srbije. Van tih zakona niko ne može biti. Amerika je Amerika, ali koliko god da je Amerika naš državljanin ne može biti isporučen. Ali to mora da se raspravi u zakonskom postupku."

Prema pisanju srpskih i američkih medija, Miladin Kovačević optužen je za pokušaj ubistva, jer je kolegu Brajana Štajnhauera brutalno pretukao na rođendanskom žuru u univerzitetskom klubu. Po tim navodima, Štajnhauer je seksualno uznemiravao devojku Kovačevićevog prijatelja Sanela Softića, oko čega je izbila svađa.

Štajnhauer me je dodirivao i onda udario mog dečka u glavu. Kovačević je video šta se dogodilo i počeo je da udara Brajana”, rekla je, a prenosi štampa, Melisa Kartagena u izjavi za policiju. Dve devojke, koje su bile u klubu u trenutku sukoba, izjavile su da je Kovačević tukao mladića sve dok ovaj nije bez svesti nepomično ostao da leži na podu. Štajnhauer je od tada u stanju kome.

Miladin Kovačević, čiji nadimak je Minja, igrao je košarku za Bingamton a, prema podacima sa Univerziteta, visok je 2,05 metara i težak 118 kilograma.

"Šokirani smo i ogorčeni ovim vestima, kao i neprimerenim ponašanjem Konzulata Srbije u Njujorku. Za vladu SAD ovaj slučaj ima vrhunski prioritet"
, izjavio je američki ambasador Kameron Manter.

Nedopustiv diplomatski potez

Skandal je dostigao punu dimenziju kada se saznalo da je Igor Milošević, vicekonzul Srbije u Americi, Kovačeviću izdao privremenu putnu ispravu posle čega je optuženi pobegao iz SAD. Poznati pravnik Rajko Danilović rekao je za naš program da se radi o velikom diplomatskom skandalu:

"To ocenjujem kao primer političkog, maralnog i duhovnog stanja Srbije. Dve stvari su zloupotrebljene. Prvo - pravo konzularnih službi u Njujorku da mu daju pasoš, iako je na snazi bila zabrana njegovog izlaska iz zemlje. Drugo - što je najgore, zloupotrebljena je činjenica da kada je čovek u Srbiji, ne može mu se suditi van Srbije za bilo koje zlodelo napravljeno izvan zemlje."


Vicenkonzul Srbije vraćen je u Beograd gde je protiv njega pokrenut disciplinski postupak kako bi se ispitalo šta se tačno dogodilo. Milan St. Protić, nekada ambasador SR Jugoslavije u Vašingtonu, rekao je za naš program da je takvo ponašanje diplomata jednostavno nedopustivo:

"To je ono što je najgore u ovom slučaju, jer to znači da su zvanični diplomatski predstavnici ove zemlje u Americi učinili jedno vrlo teško krivično delo i time opstruirali američki krivični postupak. Odgovor iz Beograda na to će morati da bude vrlo drastičan, i u odnosu na službenike u Njujorku, i u odnosu na begunca."

Odmah posle ovog velikog incidenta, američki senatori Čarls Šumer i Hilari Klinton, kao i član Predstavničkog doma Moris Hinči, obratili su se šefici diplomatije Kondolizi Rajs sa zahtevom da se obrati vlastima u Beogradu povodom slučaja Miladina Kovačevića. Advokat Rajko Danilović smatra da je najverovatnije da će okrivljenii, uprkos bekstvu i teškom delu, biti procesuiran u Srbiji:

"To je jedino rešenje, nema drugog. Ovo o kome ja govorim je zakonito, a da li je lošije ili bolje, o tom potom. Zakon je na prvom mestu."

RSE: A ako bi on ipak bio izručen?

Danilović: To bi bilo protivno zakonu, i značilo bi da ne poštujemo ni svoje zakone.


U MUP-u Srbije za naš program nezvanično su rekli da još nije stigao zahtev Interpola u slučaju Miladina Kovačevića, dok mediji javljaju da se u poteru za beguncem uključio i FBI - američki Federalni istražni biro.

Roditelji Miladina Kovačevića u Srbiji se nisu oglašavali, ali su za američku štampu izjavili da su sugerisali sinu da pobegne američkim vlastima pošto je položio kauciju jer je „sve postalo medijski cirkus u kojem njegov glas nije mogao da se čuje”. Petar Kovačević rekao je da je njihov sin „žrtva grupe ljudi koja se udružila protiv stranca”, da je Minja sada u Srbiji, ali da se krije od novinara.

Bivši ambasador Milan St. Protić zaključuje da se teško može ispraviti šteta koja je ovakvim skandalom naneta ugledu Srbije:

"Veoma, veoma neprijatno za ovu zemlju i pokazuje je u vrlo lošem svetlu. Mogla bi bruka da bude delimično da se ispravi time što bi taj student bio uhvaćen u Beogradu i isporučen SAD. Da li će to da bude učinjeno ili ne, ja ne mogu da vam kažem."

U hrvatskim medijima pojavila se vest da je Miladin Kovačević možda upotrebio hrvatski pasoš kako bi pobegao iz Amerike ali se navodi da je, čak i da je to tačno, putna isprava bila lažna jer je nema u evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.