Silajdžić: Nisam rekao da je srpski narod genocidan

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Haris Silajdžić rekao je danas da "nikada nije okarakterisao srpski narod kao genocidan" i da je iznenađenjen optužbama koje je na

njegov račun izneo mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Silajdžić i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Nikolaj poslednjih dana su se međusobno preko medija optuživali povodom usvajanja, u predsedništvu BiH, odluke o ratifikaciji sporazuma BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju su glasali dvojice članova tog tela, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, dok je Silajdžić bio protiv. Sličan sporazum BiH je ranije potpisala sa Vatikanom.

Komentarišući tu odluku, Silajdžić je ranije rekao da je ona "destruktivna po vitalni interes Federacije BiH".

Istovremeno, mitropolit dabrobosanski Nikolaj ocenio je juče da Silajdžić "radi protiv srpskog naroda, mira, i dobre volje u BiH". "Srbi nisu genocidan narod - to je obična kleveta", istakao je

mitropolit i dodao da niko nema pravo da prikriva zločine. "Taj princip treba da važi za sve strane u BiH, a ne samo da Srbi budu uvek prozivani za nedela."

Odgovarajući na optužbe, Silajdžić je danas rekao da ne postoje "genocidni narodi, jer su genocid kroz istoriju sprovodile isključivo individue i institucije".