Većina ipak za EU

Beograd

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mnogi su u Srbiji protumačili kao poklon Evrope proevropskoj Srbiji. Hoće li evropski zvaničnici postići cilj – da li će se birači na predstojećim izborima opredeliti za proevropske snage u Srbiji.
Velika većina građana Srbije podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, 66 odsto je za, 21 protiv, rezultat je istraživanja Stratedžik marketinga, obavljenog dan pre potpisivanja Sporazuma, na uzorku od 500 građana. Za potpisivanje se izjasnilo i 66 odsto neodlučnih, odnosno, 56 posto onih koji neće glasati.

Nije trebalo juče biti vidovit, pa predvideti da će luksemburški potpis izazvati još otrovniju retoričku paljbu iz redova narodnjačkih i radikalskih prvaka. Prvi su, još pre nego što je Božidar Đelić izvadio famozno penkalo, to potpisivanje nazvali “stavljenje Judinog pečata Tadićeve koalicije na Solanin sporazum”, a drugi ga uporedili sa potpisivanjem Trojnog pakta, obećavši poništavanje Sporazuma i smenu Tadića sa mesta predsednika zemlje posle 11. maja.

Potpredsednik srpske Vlade, Božidar Đelić, odgovara da su oni koji pričaju da Sporazum nije u skladu sa očuvanjem teritorijalnog integriteta lažne patriote, a da je on, potpisavši sporazum, pokazao pravi patriotizam:

"Poništavanjem ovog sporazuma se pokušava dobiti koji glas na predsedničkim izborima, a poništiti godine i decenije napretka naše zemlje."

Sve govori da će se nemilosrdni predizborni obračun tek usijati. U tom kontekstu postavlja se pitanje da li će “luksemburški čin” imati značajniji efekat na izbore, i, ako hoće, kojoj će opciji – proevropskoj ili protivevropskoj - pomoći, a kojoj odmoći. Sonja Liht, čelnica Fonda za političku izuzetnost:

"Mislim da će većina građana Srbije ovim ugovorom biti uverena da priča o našem članstvu u Evropskoj uniji nije utopija nego da je napravljen prvi korak da se ona pretvori u realnost. Možda je deo birača poverovao u priče narodnjačko-radikalskih prvaka, da oni zapravo hoće u Evropu, ali neće sada nego možda jednog dana, da se Kosovo zaista brani tako što se Evropi, koja nas i neće, kaže 'ne'. Sada se vidi da je potpisan sporazum koji u svom delu teksta, član 135, pominje Rezoluciju 1244 - glavni pregovarači, neka vrsta rukovodstva, EU naglašavaju da sporazum nema veze sa statusom Kosova. Dakle, verujem da će i oni koji su mislili da je to nemoguće biti ubeđeni da je približavanje EU itekako moguće uz istovremenu borbu za nastavak pregovora o Kosovu."

Politički analitičar, Dejan Vuk Stanković, kaže da je vrlo teško proceniti kako će se potpisivanje Sporazuma reflektovati na izbore – da li će više glasova doneti proevropskom ili radikalsko-narodnjačkom bloku:

"One ljude u ovoj zemlji koji su jasno evropski opredeljeni ovaj sporazum će motivisati da podrže stranke koje su stale iza evropskog projekta u Srbiji. One naklonjene Evropi, a koji su neodlučni u pogledu neke stranke, verovatno može motivisati da izađu na glasanje, jer je perspektiva, kada je reč o evropskom putu Srbije, nagoveštena. Nesumljivo je da će ovaj sporazum biti iskorišćen od strane radikala i narodnjačke koalicije za dalju razradu njihove antievropske političke agende – videli smo da je upotrebljena teška retorička artiljerija. To pre svega može biti usmereno ka onim građanima koji su u pravom smislu te reči neopredeljeni, kao svojevrstan gest odvraćanja tih ljudi od glasanja za listu za evropsku Srbiju, odnosno za Liberalno demokratsku partiju."

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće imati značajnije efekte na opredeljivanje birača na majskim parlamentarnim izborima u Srbiji prosto zato što smo u ovoj priči “biće-potpisivanja-neće-biti-potpisivanja-treba-potpisati-ne treba- potpisati” kontinuirano već godinu ili godinu i po dana, smatra politikolog, Zoran Stojiljković:

"Građani koji su za potpisivanje i za evropske integracije ovo vide kao odlučujući korak na putu ka evropskim integracijama - ovo znači ohrabrenje, ali znači i mobilizaciju njihove energije i stava koji je već formiran. S druge strane, oni koji misle da je to izdajnički čin, jer sam akt potpisivanja znači i odricanje od Kosova, već su formirali takav stav. Dakle, nekog velikog pomeranja biračkog tela neće biti, sem u nekih procenat ili dva biračkog tela koje je do sada bilo proevropski orijentisano, ali nezadovoljno efektima postoktobarskih vlasti, pogotovo učincima Tadića i Demokratske stranke u onoj meri u kojoj su činili vlast ili koji su bili skloni oceni da su Tadić i Demokratska stranka pravili prevelike kompromise u saradnji sa narodnjačkom koalicijom – ovo će im vratiti jedan deo biračkog tela koji bi inače išao ka Liberalno demokratskoj partiji ili, još pre, ka apstinenciji. Ali, taj udeo je jako mali."