U subotu veliki sindikalni prosvjed

Zagreb

Pet hrvatskih sindikalnih središnjica najavilo je za subotu prosvjed u središtu Zagreba. Povod je sve lošija socijalna situacija, a glavni zahtjev – da vlasti i poslodavci ozbiljno shvate socijalni dijalog, koji je, kažu, jedino rješenje za Hrvatsku.
Mi ćemo dovesti 40.000 ljudi, a očekujemo da nam se pridruže i svi drugi koji su nezadovoljni socijalnom situacijom u Hrvatskoj, najavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever:

"Nema opravdanja za sve nezadovoljne da ostanu doma. Doma mogu ostati samo oni koji su bolesni, ili oni koji njeguju bolesne, ili oni koji moraju raditi. Nitko od onih koji su nezadovoljni, a u subotu se ne pojave, nema u ponedjeljak pravo biti nezadovoljan jer prosvjed nije prosvjed delegata, nego nas osobno."

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ana Knežević, o sve lošijoj socijalnoj slici Hrvatske:

"Hrvatska nema više vremena za puke priče. Situacija se u Hrvatskoj mora mijenjati. Previše je nezaposlenih, predugo su nezaposleni, preniske su plaće, preniske su mirovine, mladi ljudi ne vide perspektivu. Opća depresija i apatija, koja u Hrvatskoj vlada već nekoliko godina, ne može se više pravdati ni ratom, ni poratnom situacijom, ni tranzicijom - ničim."

U ime svojih 23.000 članova, Sindikat metalaca Hrvatske sudjelovat će u prosvjedu zbog niskih plaća i ponašanja poslodavaca, prvenstveno stranih, kaže predsjednik tog sindikata, Ivo Marjanović, i navodi dva primjera – samo iz Slavonskog Broda:

"Postoji poslodavac, Iranac. Firma se zove Cilindri. Njeni radnici danas već deveti dan štrajkaju jer poslodavac ne poštuje ono što je potpisao, a to je Ugovor o radu. Naša draga Gospodarska komora je dodijelila ove godine Zlatnu kunu tvrtci koje je zabranila rad sindikata."

Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata, Zdenko Mučnjak, najavljuje da će u Zagreb dovesti svoje članove iz dalmatinskih brodogradilišta:

"Apsolutno nije prihvatljivo stanje vezano za najavu u brodogradnji, a to je gubitak radnih mjesta. U ovoj državi izgubiti radno mjesto, znači postati socijalni slučaj. Hrvatska si to ne može dozvoliti i zato ćemo poručiti vladi da nećemo prihvatiti ultimatume, mora postojati alternativa. Ponudite nam alternativu kako rješavati probleme u brodogradnji, a onda možemo razgovarati."

Posljednji veliki sindikalni prosvjedi održani su posljednjih mjeseci mandata Račanove vlade lijevog centra, a cijeli prošli mandat Sanaderove vlade desnog centra prošao je bez sindikalnih prosvjeda. Kako to –objašnjava politički psiholog sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Ivan Rimac:

"Čini mi se da ova vlast radi vrlo oprezno, ali i sustavno udovoljava osobnim zahtjevima socijalnih partnera, imajući na umu da je populizam najbolja strategije, da uvijek treba voditi računa o nekim ključnim socijalnim grupama, kako bi oni bili dobra podrška na izborima. Sukobi se nastoje izbjeći, tim prije što su izbori bliži."

Kako pokazuje naša mala anketa među Zagrepčanima, većina građana je nezadovoljna socijalnom situacijom, ali tek rijetki očekuju i neke rezultate:

"Ići ću na prosvjed, ali od toga nema ništa. To je lažna država. Gdje god dođete, lažu vas. Nikada ne ispune ono što obećaju."

"Podržavam jer su male plaće i teško se živi."

"Ja sam za sindikaliste, ali imam osjećaj da to neće ništa pomoći. Bogovi su odlučili. Cijeli život sam za sindikat jer sam krvavo zaradio svoju mirovinu, ali tu nema šanse."

"Podržavam ih u svakom slučaju jer mislim da se trebamo svi pobuniti da bi nam bilo bolje. Ovako, dok jedan po jedan sindikat diže glas, ništa od toga."

"Podržavam, ali ne vjerujem u uspjeh jer se naša vlada apsolutno ne trudi da nešto napravi."

"Podržavam, ali ne vjerujem da će se išta promijeniti."

"Vlada je uzela vlast i nemamo šanse. To je samo zavaravanje naroda. Naša šansa je bila na izborima, ali tada smo opet prevareni."