Država bez državne imovine

Sarajevo, zgrada Predsjedništva BiH

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja, pa i po tome da nema zakon koji bi uređivao državnu imovinu, te raspolaganje i nadzor nad njom. Komisija koja priprema Nacrt zakona, tek je postigla okvirni dogovor.

Bosna i Hercegovina trinaest godina nakon završetka rata nema zakon o državnoj imovini, što je posljedica unutrašnjih političkih previranja. Apsurd je što niko u državi ne zna kolika je vrijednost te imovine, kako one koju je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ van svoje teritorije, tako i imovine koju je naslijedila od SRBiH. O tome predsjedavajući Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša kaže:

„Imovina koja se nalazi unutar granica BiH, državna imovina - o njoj nemamo precizne evidencije, nažalost. Određene nesređene podatke imamo u Službi za zajedničke poslove, ima Ministarstvo finansija i trezora BiH, imaju podaci vjerovatno i na drugim mjestima. Mi smo ovim zakonom predvidjeli da se upostavi jedan ured za državnu imovinu koji bi bio zadužen da izvrši popis na jednom mjestu sve državne imovine unutar granica BiH, nakon čega bi se odlučilo što će to pripasti institucijama BiH, a što entitetima.“

Kutleša se slaže sa ocjenom kako je nelogično da još uvijek nije utvrđena vrijednost bosanskohercegovačke imovine u i van zemlje, te da se radi o političkom pitanju:

„Svi oni kojima su puna usta BiH, ne čine ništa da ta ista BiH dođe do imovine koja joj pripala i sukcesijom, a i koja je inače njezina kao pravnog sljednika SRBiH.“

Ekonomista Dragoljub Stojanov navodi da ga ne čudi što država nema zakon o državnoj imovini jer, prema njegovim riječima, nema ni države. S obzirom da je BiH država podijeljena na entitete, kaže Stojanov, postalo je jasno da je državna imovina BiH ostala nedefinisana, pa tako postoji državna imovina RS-a i državna imovina Federacije BiH:

„U BiH ja ne vidim političara koji vodi računa o BiH kao cjelini. Vodi se računa o parcijalnim interesima i mislim da u skladu sa tim ne može se ni govoriti o tome kako riješiti pitanje eventualne državne svojine BiH dok se ne riješi pitanje političkih organizacija i struktura koje su bosanskohercegovačke. Tijekom privatizacije došlo je, kao što svi znamo, do određenih procesa koje smo mi neki nazavli etnička privatizacija, pa smo dobili entitetsku privatizaciju - i do dana današnjeg ta pitanja, po svemu sudeći, nisu riješena, niti će biti riješena dok se ne riješi samo političko pitanje države i njene opstojnosti kao takve.

Nacrt zakona o državnoj imovini, kojeg priprema Komisija za državnu imovinu, biće dostavljen Vijeću ministara BiH za 15 dana. U okviru nacrta predviđeno je da će imovina van BiH, koju je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ, biti isključivo u vlasništvu države. Sva druga državna imovina unutar BiH, bez obzira da li se radilo o imovini dobijenoj sukcesijom ili imovini dobijenoj od SRBiH, biće predmet raspodjele države, entiteta, kantona, pa čak i opština.

Za imovinu kojom BiH raspolaže izvan svojih granica zadužena je radna grupa koja je formirana krajem prošle godine. S obzirom da je ovo tijelo dobilo nimalo lagan zadatak da popiše zemljište, građevine, poslovne prostore, garaže, stanove, prevozna sredstva, umjetnička djela i uredski namještaj, čini se da još zadugo BiH neće znati šta ima u svom vlasništvu.