Slučaj Zavala i dalje u centru pažnje

Svetozar Marović

Najnovija informacija koju prenose mediji i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je da je Svetozar Marović u ime Vlade potpisao sporazum o saradnji sa ruskom Miraks grupom koja je Marovićev poslovni partner u izgradnji nelegalnog turističkog kompleksa na Zavali. U Vladi i nadležnim državnim institucijama danas nije bilo moguće dobiti komentar te informacije.
Na sajtu ruske Miraks grupe Sergeja Polonskog juče je pisalo da je potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović kao predstavnik crnogorske Vlade sa tom korporacijom potpisao sporazum o strateškom partnerstvu u okviru koga će: "Obje strane zajedničkim naporima pomagati razvoj turističke privlačnosti zemlje. Poznato je da Svetozar Marović nije član Vlade, a ranije je objelodanjeno da je započeo privatni biznis sa ruskom Miraks grupom sa kojom je na Rtu Zavala u Budvi započeo izgradnju grandioznog turističkog kompleksa bez neophodne građevinske dozvole.

U Vladi Crne Gore danas nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li je Marović zaista ovlašćen da potpiše ovaj sporazum ili se lažno predstavio. Aleksandar Eraković, savjetnik za medije u kabinetu premijera Mila Đukanovića nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da nije u toku. I u Vladinom Birou za informisanje nijesmo mogli dobiti odgovor na to pitanje, a sugerisano nam je da se za pojašnjenje obratimo lično Svetozaru Maroviću. I to smo pokušali, ali potpredsjednik DPS-a nije odgovarao na naše pozive. Nedostupan je bio i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović koji se prethodnih dana zainteresovao za slučaj Zavala i od Ministarstva za ekonomski razvoj javno zatražio obješnjenje da li se turistički kompleks na toj lokaciji izvodi bez dozvole.

Ministarstvo je, podsjetimo, već saopštilo da je prije par mjeseci urgiralo kod opštinske građevinske inspekcije da obustavi radove, što je i učinjeno, ali Miraks grupa nije poštovala tu odluku, već je nonšalantno nastavila sa radovima. Komentarišući ovu čitavu situaciju Vanja Ćalović, koordinator MANS-a, kaže da su najave Svetozara Marovića i premijera Mila Đukanovića da ulaze u privatni biznis ostavile dilemu kako će obavljanje javnih funkcija odvojiti od privatnih interesa i dogovora sa investitorima:
"U tom smislu ovaj vrlo konkretan primjer Zavale i gospodina Marovića koji je navodno u ime Vlade sa nekim izgleda potpisao taj sporazum o saradnji na ta pitanja možda daje mnogo jasnije odgovore, međutim, ono što i dalje ostaje vrlo problematično pitanje a to je na koji način i kako će se državne institucije postaviti prema takvom lažnom predstavljanju gospodina Marovića i sa druge strane, kakva ćemo tek iskustva imati prije nego saznamo kada su u pitanju dogovori gospodina Đukanovića koje je on imao u periodu dok nije bio Predsjednik Vlade, imajući u vidu opštepoznatu činjenicu da apsolutno svaki važniji investitor koji je došao u Crnu Goru bio u periodu kada nijedan od te dvojice gospode nije obavljala javnu funkciju sreo upravo sa njima".
Ćalović smatra da je sada sve u rukama državnog tužioca koji je dužan da javnosti ponudi odgovore na sljedeća pitanja:
"Da li se gospodin Marović lažno predstavio, da li je gospodin Marović na taj način stekao konkretnu finansijsku korist i da li je time oštećena država Crna Gora i ono što je još važnije da li je gospodin Svetozar Marović sam u toj priči ili postoji neka struktura, neka organizovana grupa ljudi zahvaljujući čijoj pomoći i uz čije je korekcije gospodin Marović uspio da takav ugovor potpiše, odnosno da započne nelegalnu izgradnju ogromnih objekata na teritoriji Budve".
U kabinetu državnog tužioca Ranke Čarapić danas nijesmo uspjeli dobiti odgovor na pitanje da li će reagovati na inicijativu MANS-a. Informacija o potpisivanju navodnog strateškog sporazuma Vlade i Miraks grupe sinoć je naprasno uklonjena sa sajta te korporacije, skupa sa zajedničkom fotografijom Svetozara Marovića i Sergeja Polonskog, vlasnika Miraks-a.