"Intenzivna potraga" dvije i pol godine

Split

Skoro će dvije i pol godine da su u bijegu četvorica pravomoćno osuđenih za ratni zločin počinjen 1992. godine u vojno - istražnom centru Lora u Splitu. Ostala četvorica osuđenih služe svoje kazne.
Od kraja ljeta 2005. godine nadležni hrvatski organi ne mogu pronaći nekadašnjeg zapovjednika vojnog zatvora u Lori, Tomislava Duića, koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, te bivše vojne policajce Miljenka Bajića, Josipa Bikića i Emilija Bungura koji su osuđeni na po šest godina zatvora zbog ubojstva dva civila srpske nacionalnosti, te mučenja zatočenika Lore 1992. godine


Raspisana međunarodna tjeralica je bez rezultata. Potraga za njima tapka na mjestu i riječi onih koji bi ih trebali pronaći se ne mijenjaju. "Za osobama se intenzivno traga", lani nam je rekla glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević - Gudelj. Danas nam ponavlja isto:

"Policija poduzima sve mjere i radnje u cilju hvatanja osoba za kojima je raspisana potraga. Za sada ne možemo govoriti konkretno što poduzimamo."

Duić, Bajić, Bikić i Bungur su praktički zaboravljeni. Tek tu i tamo neko novinarsko zanovijetalo podsjeti na njih, kao i predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, Tonči Majić:

"S vremena na vrijeme dopru i do nas, kao uostalom i za novinare, informacije gdje su se oni nalazili prije 15 ili mjesec dana. Za jednog se od bjegunaca pričalo da je došao u svoje selo i tamo boravio čitav dan zbog pogreba rođaka. Drugi od njih je pred oko mjesec dana bio na vjenčanju nekog svog rođaka u svome selu. Ne znam što je od toga istina, ali mislim da iz svega toga izranja jedna druga istina, a to da njih apsolutno nitko ne traži. Oni nisu kapacitet jednog generala Gotovine. Nisu oni daleko od ovih krajeva. Oni se stalno motaju na ovoj ili onoj strani granice između Hrvatske i Hercegovine."

Zašto se ne traže bjegunci, pitali smo i zagrebačkog odvjetnika Luku Šuška koji je u procesu zastupao interese obitelji žrtava:

"Mislim da nije teško odgonetnuti na to pitanje. Ne radi se o jednoj osobi, nego o četiri. Smatram da ne postoji volja da ih se uhiti."

Zašto ne postoji volja državnih vlasti? Luka Šušak:

"Mislim da je po srijedi to što pravi krivci nisu optuženi, kao što je zapovjednik Vojne policije. Ni zapovjednici 72. bojne Vojne policije također nisu optuženi."

Duić, Bajić i Bungur bi se trebali naći, ne samo u zatvoru, nego i u novom procesu Lora - procesu za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. godine, ali i pripreme tog procesa teku sporo, govori nam Tonči Majić:

"Pred otprilike godinu i pol dana sve istražne radnje bile su završene i to su nadležni držani organi objavili i u novinama. Da bi onda, kada su trebali ispitati još samo jednog od svjedoka, taj doživio saobraćajnu nesreću, pa je sve produženo za nekoliko mjeseci jer je čovjek navodno bio teško ozlijeđen. Taj se šetao tri-četiri mjeseca po šibenskim kafićima, gdje ga je Tužilaštvo vrlo lako moglo naći, ali ni Tužilaštvo nije htjelo da ga nađe. Navodno je već ispitan sredinom trećeg mjeseca prošle godine. Evo, već je prošla godina dana, a u medijima nismo čuli niti jednu riječ o tome."